Eğitim Sitesi

Zincirleme Sıfat Tamlaması Nedir? Zincirleme Sıfat Tamlaması Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Zincirleme Sıfat Tamlaması terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Zincirleme Sıfat Tamlaması nedir? Zincirleme Sıfat Tamlaması ne demek? Zincirleme Sıfat Tamlaması hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Zincirleme Sıfat Tamlaması Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Zincirleme Sıfat Tamlaması:

Bir sıfat tamlamasının tamlanan durumundaki kelimesinin +lı/+lı, +sız/+suz vb. sıfat yapım ekleriyle sıfat durumuna sokulması veya tamlananın sıfatının 3. şahıs iyelik ekli kelimelere ağlanmasıyla kurulan tamlama türü: Keskin kokulu ve tadı sert baharat burada hemen her yemeğe katılıyor. (F.R.Atay, Gezerek Gördüklerim: İç Sokak, s.143) vb.


Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

Zarf-Fiil Grubu: Grup içinde yüklem görevi almış bir zarf fiil veya ad çekimi ekleriyle genişletilerek zarf görevi yüklenmiş sıfat-fiil ekleri ile bunlara bağlı ögelerden oluşan kelime grubu. Zarf-fiil grubun sonunda bulunur ve anlamca özne, nesne, zarf ve yer tamlayıcısı görevi yüklenmiş ögelerle tamamlanır: Genç hanımlar, hürmet göstermek istedikleri yaşlı hanımlara tesadüf edince (A.Ş.Hisar, Boğaziçi Mehtapları, s.168)

Ad-Fiil Grubu: -mak, -ma, -ış/-uş ekleriyle kurulmuş ve grup sonunda yüklem görevi almış bir ad-fiil ile bunun anlamını tamamlayan özne, nesne, zarf ve yer tamlayıcısı ögelerinden oluşan kelime grubu: Çitlembik çalmak için yüksek duvarları aşarak bu bahçeye bir defacık girmek. (Ö. Seyfettin, İlk Düşen Ak, s.83).

Tekrar Grubu: Bir nesneyi, bir oluş ve kılışı karşılamak üzere; aynı, yakın ya da zıt anlamlı ve eşit görevli iki kelimenin oluşturduğu kelime grubu: gürül gürül, ışıl ışıl vb. Tekrar grupları cümlede ad, sıfat ve zarf görevi yüklenirler: Tatlı tatlı konuşmak yerine insanlar birbirlerini neden kırarlar ki!

Edat Grubu: Yalnız başına bir anlam taşımayan; ancak, ad ve ad soylu kelimelerden sonra gelerek sonuna geldiği kelime ile cümledeki başka kelimeler arasında ilişki kuran, gramer görevli bağımsız kelime: gibi, kadar, için, karşı vb. Yük taş gibi, kurşun gibi ağırdı. (Y.Kemal, Ortadirek, s.387)

Bağlama Grubu: Bağlaçlar ile birbirine bağlanmış ad veya ad soylu kelimelerin oluşturduğu kelime grubu: Anne ile baba, para ve zenginlik şeref ve haysiyet vb.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü