Güncel Ziraat (Tarım) terimleri sözlüğümüzde Zirai İlaç terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Zirai İlaç nedir? Zirai İlaç ne demek? Zirai İlaç hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Zirai İlaç Terimi Hakkında Bilgiler
Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Zirai İlaç:
Bitki gelişmesini olumsuz yönde etkileyen hertürlü zararlıya karşı kullanılan tarımsal ilaçların tümüdür.
Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri
Çölleşme: Eskiden tarıma elverişli olan toprakların çöl haline gelmesidir. Çölleşme iklim değişiminden veya ormansızlaştırma veya aşırı otlatma gibi insan uygulamaları sonucu oluşabilir.
Gübre: 1- Tarımda faydalanılan araziye, toprağın verim gücünü yükseltmek ve ürün miktarını artırmak için atılan, bitkilere besin maddeleri sağlayan organik ve kimyasal maddeler.
2- Toprağa serpilerek veya içine karıştırılarak destekleyebileceği bitki gelişimini arttıran doğal ve sentetik olarak elde edilen her tür madde, tezek ve nitrojen, fosfor ve potasyum içeren bileşimler. Sentetik gübreler toprağın verimini oldukça arttırmaktadır ancak yüksek üretim enerjisi gerektirmektedirler çünkü nitrojeni amonyum içerisinde sabitlemek için fosil yakıtlardaki hidrojene ihtiyaç duymaktadırlar.
Organik Tarım: Çevreye duyarlı ve yapay kimyasallar kullanmadan yetiştirilen gıda ürünleri.
Böcek İlacı (Pestisid): Zararlı canlı veya bitkileri öldürmeye yarayan kimyasal madde. Böcek ilaçları özellikle tarımda ve insanların yaşadığı çevrelerde kullanılır. Bazıları insanlara, direkt temas ya da gıdalarda kalan kalıntıları nedeniyle veya çevreye yüksek zehir oranları nedeniyle, zararlıdır ve DDT gibi birçok ülkede yasaklanmışlardır. Böcek zehirleri mantar yok ediciler, zararlı bitki yok ediciler ve fare yok edicileri de kapsarlar.
Sürdürülebilir Tarım: Sürdürülebilir tarım çiftçilikte hem bir felsefe hem de bir sistemdir. Kökeni hem çevresel hem de sosyal gerçeklere dayanan bir değerler kümesine dayanır. Sürdürülebilir tarım, çiftçilik kazancını korur veya yükseltirken doğal süreçlerle işleyen ve tüm kaynakları kullanarak atık miktarını ve çevresel zararı en aza indirgeyen tasarım ve yönetim süreçlerini kapsar. Sürdürülebilir tarım sistemleri var olan toprak besinlerini, su döngülerini, faydalı toprak organizmalarını ve doğal zararlı böceklerle mücadeleyi en yüksek avantajla kullanacak şekilde dizayn edilirler. Mevcut döngü ve akışlar kullanılarak çevresel zarar en aza indirgenir. Böyle sistemler besleyici, insan sağlığına zararlı olabilecek ürünlerle kirlenmemiş gıdalar üretirler.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü