Güncel Otomobil-Araba terimleri sözlüğümüzde Zorlama terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Zorlama nedir? Zorlama ne demek? Zorlama hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Zorlama Terimi Hakkında Bilgiler
Otomobil-Araba Terimi Olarak Zorlama:
Motorun düşük devirde, gaz kelebeği tam açık durumda ve ağır yük altında çalışmasıdır.
Fizik Terimi Olarak Zorlama:
Malzemenin, magnetik alandan etkilenerek içindeki magnetik momentlerini dış magnetik alana paralel hale getirmeye zorlanması.
Benzer Otomobil-Araba Terimleri
Şaft: Arka tekerleklerden çekiş sağlayan veya 4×4 otomobillerde, motor+şanzımandan aldığı dönme hareketini, önce diferansiyele oradan da tekerleklere iletilmesini sağlayan ara bağlantı milidir.
Şaftların kısa tip olanlarına aks mili de denir. Genellikle önden çekişli otomobillerde bulunur.
Araba Anteni: Araba veya motorlu taşıtlarda kullanılan radyoların yayın frekansını algılayabilmesi için aracın dışında konumlandırılan alüminyum veya metal bir parçadır. Çeşitli tipleri ve araç üzerinde konumlandırılan çeşitli yerlere sahiptir. Örneğin araç tavanı, ön çamurluk, arka çamurluk veya araç camlarına gizlenmiş rezistans anten şeklinde bulunur.
Aks Lalesi: Aks lalesi, motorlu araçlarda, motorun ürettiği döndürme kuvvetini akslar aracılığı ile (akis) tekerleklere iletir. Burada hareketli temel iki parça bulunur. Bunlardan ilki motor tarafında bulunan Aks Lalesi denilen parça, diğeri de aks kafası, tekerleklerin olduğu kısımdadır. İşte motorun ürettiği döndürme gücünü aks miline iletirken motordan çıkış noktasında bulunan ve aks milinin içine girdiği parçanın adı Aks Lalesidir. Bu parça aks milinin zarar görmesi durumunda, motordan kolayca çıkarılmasına olanak sağlayan güçlü metalden üretilmiş, aşınması ve bozulması uzun yıllar sürebilecek değerli bir parçadır. Önden çekişli araçlarda sağ ve sol olmak üzere iki adet bulunur. Gerek değiştirilmesi gerekse malzemenin kendi özelliğinden kaynaklanan değeriyle oldukça pahalı bir mekanik parçadır.
Kontak Anahtarı: Motorlu taşıtların motorunu çalıştırmak ve aracın tüm fonksiyonlarını aktif duruma getirmek için kullanılır. Yeni jenerasyon otomobillerde start-stop butonu, retina tarayıcı ve parmak izi okuyucu şeklinde görüntü değiştirse de aynı amaca hizmet eder. Kontak anahtarları klasik ve immobiliser özellikli olarak ikiye ayrılır. Bazı otomobillerde kartlı sistem kullanılır.
Cam Suyu: Cam suyu antifriz katkılı eksi dereceli hava sıcaklıklarında donmaya karşı kullanılan cam ve far yıkama suyuna verilen isimdir. Cam suyu yaşadığınız bölge koşullarına göre değişik donma derecelerine göre kullanılır. Örneğin bulunduğunuz bölgele hava sıcaklığı -20 veya -30 derece civarına kadar düşüş gösteriyorsa, alıp kullanabileceğiniz cam suyunun üzerinde yazan donma sıcaklığı değerinin minimum bu değerlerde olması önerilir. Antifrizli cam suyu aynı zamanda cam ve far yıkama tesisatındaki korozyonu, kireçlenmeyi ve oksitlenmeyi de engeller. Bazı cam suları esans içerir. Ön cama püskürtüldüğünde temiz hava ızgaralarından koku iç mekana kadar ulaşır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Otomobil-Araba Terimleri Sözlüğü