93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Terimi Hakkında Bilgiler
1876 yılında, Avrupalı Devletlerin Balkanlar'da kalıcı çözüm bulmak amacıyla topladıkları İstanbul Konferansı'nda Balkanlar konusunda ağır şartlar getirilmesi üzerine, Osmanlı Devleti şartları kabul etmemiş, daha sonra düzenlenen Londra Konferansı da aynı şekilde sonuçlanmıştı.
İki konferansta da Osmanlı Devleti'nin şartları kabul etmemesi üzerine, Rusya 1877 yılında Osmanlı Devleti'ne savaş açmıştı. Bu savaşta Plevne savunması ile Gazi Osman Paşa üyük kahramanlıklar göstermiş, fakat Rusların, Yeşilköy'e kadar ilerlemelerine engel olunamamıştı. Bunun üzerine padişah II. Abdülhamit, barış isteğinde bulunmuş ve 3 Mart 1878'de Yeşilköy (Ayestefanos) Antlaşması imzalanmıştı.
Benzer Tarih Terimleri:
Süzeren: Ortaçağ Feodalite (Derebeylik) döneminde halkın himayesi altına girdiği kişilere süzeren adı verilir.
Divan-ı İnşa: Selçuklularda, “Tuğrai” adı verilen kişi tarafından yönetilen ve her türlü iç ve dış yazışmalardan sorumlu olan makamdır.
Arşın: Eski bir uzunluk ölçüsü olup, 68 santimetre uzunluğundadır. 1 Nisan 1931 tarihinde çıkarılan bir yasa ile kullanımdan kaldırılmış, metrik sisteme geç
Keçe: Yapağı veya keçi kılının dokunmadan yalnızca dövülmesiyle elde edilen kaba kumaş.
Kamulaştırma: Kamu hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerek duyulan taşınmazlara el konulması ile sınırlıdır. Ulusallaştırmadan temel farkı da budur.
Çetr: Savaşa veya bir yere gidilirken sultanların başları üzerinde tutulan ve hâkimiyet sembolü olan şemsiyeye verilen isim.