Alevilik Terimi Hakkında Bilgiler
1. Hz. Ali’ye bağlılık noktasında birleşen çeşitli dinî ve siyasi grupların ortak adı.
2. Hz. Ali’ye bağlılık temelli din yorumunun genel adı.
Hz. Ali'ye bağlı olan mezheplerin ortak adıdır. Hz. Muhammed'den sonra gelen üç halifeyi tanımayan, kendilerine ehli beyt adını veren bir mezheptir. Anadolu Aleviliği, Yesevilikten kay-naklanır ve Ural-Altay Kültürünün derin izlerini taşır. Bir başka deyişle, Anadolu Aleviliği İslam'ın Türk yorumudur. Anadolu Alevilerini, Sünni ve Şii Müslümanlardan ayıran en önemli özellik; namaz, oruç ve hac gibi ibadetler yerine Cem Törenleri yapmaları, Kerbela Katliamı'nda öldürülenlerin anılarına 12 gün su içmeyerek oruç tutmalarıdır. Cem törenleri bir ibadet olmanın yanı sıra, topluluğun ekonomik, toplumsal, hukuksal ve bireysel sorunlarının tartışılıp çözülmeye çalışıldığı sazlı, sözlü yıllık toplantılardır.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:
Muallâkat-i Seba (Muallâkati Seba): Yedi askı. Kur'an henüz nazil olmadan, Cahilliye Devrinde, meşhur Arap şairlerinin en beğenilmiş şiirlerinden, Kâbe'nin duvarına astıkları yedi meşhur
İcmâ: Hz.Peygamber'in vefatından sonra, herhangi bir asırda, bütün İslam müçtehitlerinin, dînî bir konuda ortak hüküm vermeleridir.
Büyü: Tabiat kanunlarına aykırı sonuçlar elde etmek iddiasında olanların başvurdukları gizli işlem ve davranışlara verilen genel ad, efsun, sihir.
Taziye: Cenaze merasiminden sonra ölünün yakınlarına teselli ve başsağlığında bulunma taziye olarak isimlendirilmektedir.
Kubbe-i Harda: Yeşil kubbedir.
Adak: 1- Kişinin dinen yükümlü olmadığı halde, farz veya vacip türünden bir ibadet yapacağına dair Allah'a söz vermesidir.
2- Nezr, Allahü teâlânın rızâs