Antibiyotik Nedir? Antibiyotik Hakkında Kısaca Bilgi

Antibiyotik Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikroorganizmaların büyüme ve çoğalmasını önleyen ve onları öldüren maddeler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antibiyotik:
1. Özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, mikropların gelişmesini durdurup onları öldürebilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin gibi maddelerin ortak adı.

2. Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen streptomisin, penisilin gibi kimyasal maddeler.

3. Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç.

 

Biyoloji Terimi Olarak Antibiyotik:
1. Herhangi bir mikroorganizma ya da bitki tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen madde.

2. Mikroorganizmalar tarafından üretilen, seçici toksik özelliğe sahip ve düşük derişimlerde etki ederek hastalık yapan mikroorganizmaları öldüren veya büyümesini durduran antimikrobiyal madde.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antibiyotik:
1- Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen penisilin gibi kimyasal maddelerin genel adı.

2- Bitkilerde özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin, streptomisin vb. maddelerin ortak adı.

3- Bakterilerin üremesini engelleyen ya da öldüren; genellikle mantarlardan, bitkilerden ya da yapay olarak elde edilen ilaç grubu.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikropların (bakterilerin) büyümesini durduran ya da yavaşlatan ilaç.

 

Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri:

Asalak (Parazit): İçinde ya da üzerinde yaşadığı canlıdan beslenerek yaşayan ve ona çok yönlü zarar veren başka canlı. Bağırsak kurtları gibi.

Hidroliz: Suyun yardımıyla, bileşiklerin kendilerini oluşturan birimlere parçalanması.

Emilme(Absorbsiyon): Besin öğelerinin sindirim kanalında kana ve lenf sistemine geçmesi.

Karbonhidrat: içindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları 1: 2: 1 oranında olan kimyasal maddelerdir. Nişastalar, sellüloz ve şeker birer karbonhidrattır.

Koruma: Sıcaklığı, pH veya su miktarını kontrol ederek mikroorganizmaların çoğalmasını ya da enzimlerin çalışmasını durdurarak yiyeceklerin raf ömrünü uzatma

Diyet: Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni, perhiz, rejim.