Antibiyotik Nedir? Antibiyotik Hakkında Kısaca Bilgi

Antibiyotik Terimi Hakkında Bilgiler

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikroorganizmaların büyüme ve çoğalmasını önleyen ve onları öldüren maddeler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Antibiyotik:
1. Özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, mikropların gelişmesini durdurup onları öldürebilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin gibi maddelerin ortak adı.

2. Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen streptomisin, penisilin gibi kimyasal maddeler.

3. Bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç.

 

Biyoloji Terimi Olarak Antibiyotik:
1. Herhangi bir mikroorganizma ya da bitki tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen madde.

2. Mikroorganizmalar tarafından üretilen, seçici toksik özelliğe sahip ve düşük derişimlerde etki ederek hastalık yapan mikroorganizmaları öldüren veya büyümesini durduran antimikrobiyal madde.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Antibiyotik:
1- Mikroorganizmaların üremesini engelleyen veya tahrip eden, genellikle mikroorganizmalar ya da bitkiler tarafından meydana getirilen penisilin gibi kimyasal maddelerin genel adı.

2- Bitkilerde özellikle küf mantarlarında bulunan veya sentezle elde edilen, birçok mikroba karşı kullanılan, penisilin, streptomisin vb. maddelerin ortak adı.

3- Bakterilerin üremesini engelleyen ya da öldüren; genellikle mantarlardan, bitkilerden ya da yapay olarak elde edilen ilaç grubu.

 

Ağız ve Diş Sağlığı Terimi Olarak Antibiyotik:
Mikropların (bakterilerin) büyümesini durduran ya da yavaşlatan ilaç.

 

Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri:

Basit Guatr: İyot yetersizliğinde, tiroit bezinin büyümesi şeklinde görülen hastalık.

Dispepsi: Sindirim güçlüğü, hazımsızlık.

Kardiyorespiratuar Fitnes: Aynı zamanda aerobik dayanıklılık olarak da bilinir. Fiziksel aktivite yapılan süre boyunca bedenin dolaşım ve solunum sisteminin oksijen ve yakıt sağ

Glikoz: Basit yapıda bir şekerdir. Karbonhidratlar parçalandığında en küçük yapı olarak kana geçer ve besin olarak taşınır. Hücreler aldıkları glikozu enerji

Koruyucu Maddeler: Mikrobiyotik çoğalma veya enzimatik ya da mikrobik faaliyetler sonucu yiyeceklerde meydana gelen istenmeyen bozulmaları geciktirmek ya da durdurmak iç

Laksatif: Kalınbağırsağın kolay ve rahat boşalmasını sağlayan, dışkılamayı kolaylaştıran madde.