Biyolojik Mücadele Terimi Hakkında Bilgiler
Parazitoit, predatör veya hastalık etmenleri, zararlı organizmalarla beslenerek veya onlara zarar vererek popülâsyonlarını düşürürler. İşte bu gibi etmenlerin, yapay yollarla şiddetlendirerek böcek savaşında kullanılmasına biyolojik mücadele denir.
Zararlıların mücadelesinde, doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılarak, zararlıların baskı altına alınmasıdır. Biyolojik mücadele de kullanılan canlılar, özel koşullarda çoğaltılarak gerekli zamanlarda zarar görülen yerlere yeterli miktarda bırakılır yada parazitler konukçuları ile zarar görülen yerlere taşınırlar.
Bitki zararlılarının, doğadaki mevcut doğal düşmanları yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denir. Biyolojik mücadelede hedef, ilaçlı mücadelede olduğu gibi zararlıları tümüyle yok etmek değildir.
Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri:
Kabuklu Kırmızı Mercimek: Tane çapları 3-4 mm, kotiledon rengi kırmızı, kabuk rengi koyu kırmızı, siyah, gri kırmızı, pembe, koyu gri renklerde olan bin tane ağırlığı 30- 45gr
Vinç: Ağır cisimleri veya eşyayı kaldırmak, indirmek veya aktarmak gibi hizmetlerde kullanılan sabit veya hareketli kaldırıcı alet.
Nivo: Arazide yükseklik ve yatay açı değerlerinin ölçülerek yeryüzündeki herhangi bir noktanın esas alınacak kıyas düzlemi veya röper noktasına göre yüksekl
İstif: Depolama, saklama yöntemi.
Analiz Numunesi: Yapılacak analiz için temsili numuneden yeterli miktarda ve usulüne uygun olarak alınan numunedir.
İş Uyuşmazlığı: İşverenle işçiler arasındaki anlaşmazlık.