Biyolojik Mücadele Terimi Hakkında Bilgiler
Parazitoit, predatör veya hastalık etmenleri, zararlı organizmalarla beslenerek veya onlara zarar vererek popülâsyonlarını düşürürler. İşte bu gibi etmenlerin, yapay yollarla şiddetlendirerek böcek savaşında kullanılmasına biyolojik mücadele denir.
Zararlıların mücadelesinde, doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılarak, zararlıların baskı altına alınmasıdır. Biyolojik mücadele de kullanılan canlılar, özel koşullarda çoğaltılarak gerekli zamanlarda zarar görülen yerlere yeterli miktarda bırakılır yada parazitler konukçuları ile zarar görülen yerlere taşınırlar.
Bitki zararlılarının, doğadaki mevcut doğal düşmanları yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denir. Biyolojik mücadelede hedef, ilaçlı mücadelede olduğu gibi zararlıları tümüyle yok etmek değildir.
Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri:
Ekmeklik Buğday (Triticum vulgare): Tane rengi açık sarıdan esmer kırmızıya kadar değişen, sert, yarı sert ve yumuşak tane yapısında olan, protein miktarı orta, nişasta miktarı, öz ve ka
Maltlık Arpa: Bira yapımında kullanılan, malt yapımına uygun şartları taşıyan ince kavuzlu arpa türü.
Dane Ağırlığı: Hububat veya bakliyatın bir adedinin ağırlığı.
Atelye: İşyeri, işlik. İşletmelerde tamir, bakım ve onarımların yapıldığı yer.
Bitki Hastalıkları: Bitkilerde hastalık yapan Mikroorganizmalara veya iç ve dış etkenlere bağlı olarak meydana gelen fizyolojik düzensizliklere denir.
Harç: Harcanan para. Bir çeşit vergi