Deprem Terimi Hakkında Bilgiler
Aniden oluşan ve yerkabuğu kaynaklı sarsıntılar.
1- Yerküre içerisindeki kırık(fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayına deprem denir.
2- Yerkabuğunun derinliklerinde doğal nedenlerle oluşan salınım ve titreşim hareketleridir. Yeryüzünün belirli yerlerinde sıklıkla deprem görülür. Buralara deprem kuşakları denir.
1- Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi veya yanardağların püskürme durumuna geçmesi yüzünden oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, hareket, zelzele.
2- Yerkabuğunu oluşturan plakaların zayıf bölgelerinde meydana gelen kırıklar sonucu yer kabuğunda meydana gelen sarsıntı.
Genellikle bir fay kırılması sonucunda ortaya çıkan sismik enerjinin yarattığı yer sarsıntısı.
1. Yerküre içerisindeki kırık (fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü sarsması olayına deprem denir.
2. Tektonik kuvvetlerin veya volkan faaliyetlerinin etkisiyle yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsması olayı.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Tsunami: Okyanus ya da denizlerin tabanında deprem, volkan patlaması ve heyelan sonucu oluşan deniz dalgası.
Mor Ötesi Işık (Ultraviyole): İnsan gözü ile görülmez, ama güneş yanıklarına, derinin zarar görmesine ve zararlı bronzlaşmaya neden olan güneş ışınları.
Fırtına: Şiddetli rüzgâr ve yağışlı havalar için verilen genel ad.
Yanma: Yanıcı madde ile yakıcı madde (havadaki oksijen) ve tutuşma sıcaklığını sağlayan bir arada olması ile oluşan kimyasal olay.
Sağanak: Genelde kısa süreli ama şiddetli yağışlardır.
Güneş Yanığı: Güneşten gelen mor ötesi ışınlardan meydana gelen zarara cildin gösterdiği yanıt.