Heyelan Terimi Hakkında Bilgiler
Jeolojik materyallerin yerçekimi kuvveti etkisiyle yamaç aşağı harekete geçmesi.
1- Bünyesine su alarak kayganlaşan toprak, taş ve tabakaların dengede kalamayıp yamaç aşağı kayması.
2- Doğal kaya, zemin, yapay dolgu ve bunların karışımından oluşan malzemelerin, bir yamaç boyunca aşağıya ve dışa doğru hareketi.
Toprağın, taşların ve tabakaların bulundukları yerlerden aşağılara doğru kayması ya da düşmesine toprak kayması ve göçmesi denir. Ülkemizde bu olayların tümüne birden heyelan adı verilir. Yerçekimi, yamaç zemin yapısı, eğim ve yağış koşulları heyelana neden olan etmenlerdir. Özellikle eğimli yamaçlar boyunca gevşek bir kütlenin veya killi bir tabaka üzerinde bulunan bir kütlenin topyekün kaymasıdır.
Taş, toprak ve kayaların eğimli arazilerde kayarak yer değiştirmesi olayına heyelan denir. Nedenleri:
1. Şiddetli yağışlar,
2. Eğimli arazi,
3. Yol yapım çalışmaları,
4. Ormanların yok edilmesi,
5. Şiddetli depremler
toprak kayması
Toprak ya da kayaçların yamaç aşağı kayarak harekete geçmesi.
Kaya, toprak veya arazi parçalarının, yer çekimi veya depremler, aşırı yağışlar gibi dış etkenlerin etkisi ile fark edilebilir düzeyde eğim aşağı doğru kayması veya hareket etmesi durumu, toprak kayması.
Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri:
Emisyon: Gaz ya da gaz ve partikül karışımlarının atmosfere verilmesi.
Ağırlama Giderleri: Beldenin misafiri durumunda olan: a) Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu Üyeleri, b) Hükümet merkezi veya
Muhasebe Politikaları: Muhasebe işlemlerinin kaydedilmesi, mali raporların hazırlanması ve sunulmasında kabul edilen ilke, kural, standart ve uygulamalar.
Nirengi Değerleri: Her dereceden nirengilerin klasik veya uydu teknikleri ile elde edilmiş; referans yüzeyleri üzerindeki (coğrafi veya üç boyutlu) koordinatları ile pro
Beyan: Bildiri, Bildirmek.
Koordine Etme: Örgütün ortak amaçlarının elde edilmesi yönünde kişiler, birimler ya da bölümler arasında ilişki kurulması süreci.