İklim Terimi Hakkında Bilgiler
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde sıcaklık, nem, yağış, basınç, rüzgâr ve bulutluluk gibi hava olaylarının mevsimlik, yıllık gidişlerinin uzun yıllar boyunca gösterdikleri ortalama duruma iklim denir. Bu ortalama durum uzun yıllar içinde çok büyük değişikliğe uğramaz. Örnek: Karasal İklim Tipi
1-Geniş bir bölge içinde ve uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarına iklim denir.
2-Bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
1. Belirli ve uzun bir zaman aralığında, yeryüzünde belirli bir yer için atmosferin gözlemlenen sıcaklık, nem, yağış şekil ve miktarı, rüzgârlar, gibi özelliklerinin ortalama ve uç değerlerinin genel durumu.
2. Bir bölgedeki uzun süreli ortalama atmosferik koşullar.
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki ortalamalarıdır.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Mor Ötesi Işık (Ultraviyole): İnsan gözü ile görülmez, ama güneş yanıklarına, derinin zarar görmesine ve zararlı bronzlaşmaya neden olan güneş ışınları.
Fay: Yer kabuğu hareketleri sonucu kabuğu meydana getiren tabakalarda oluşan kırıklar.
Şamandıra: Kapama düzenini sağlayan metal veya plastikten yapılmış suda yüzen top.
Hipotermi: Vücut sıcaklığının normal kas ve beyin etkinliğinin zarar göreceği kadar düşmesi.
S-Dalgası: Yayılma yönüne dik olarak salınım yaparak ilerleyen bir sismik dalga türü.
Nem: Verilen hava hacmi içinde sıvı, katı veya buhar hâlde bulunan toplam su miktarı veya atmosferdeki su buharı içeriği.