İklim Terimi Hakkında Bilgiler
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde sıcaklık, nem, yağış, basınç, rüzgâr ve bulutluluk gibi hava olaylarının mevsimlik, yıllık gidişlerinin uzun yıllar boyunca gösterdikleri ortalama duruma iklim denir. Bu ortalama durum uzun yıllar içinde çok büyük değişikliğe uğramaz. Örnek: Karasal İklim Tipi
1-Geniş bir bölge içinde ve uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarına iklim denir.
2-Bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
1. Belirli ve uzun bir zaman aralığında, yeryüzünde belirli bir yer için atmosferin gözlemlenen sıcaklık, nem, yağış şekil ve miktarı, rüzgârlar, gibi özelliklerinin ortalama ve uç değerlerinin genel durumu.
2. Bir bölgedeki uzun süreli ortalama atmosferik koşullar.
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki ortalamalarıdır.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Ani Sel: Kısa süreli ve şiddetli yağmurlar sonucu, nehirlerde, akarsularda, göllerde veya cadde ve sokaklarda suların hızla yükselmesi sonucu oluşan sel.
Çığ: Eğimli arazi üzerinde birikmiş kar örtüsünün yer çekimi etkisiyle hızla kayması.
Deprem: Aniden oluşan ve yerkabuğu kaynaklı sarsıntılar.
Depremsellik: Depremlerin tarihsel ve coğrafî dağılımı.
Kuraklık: Herhangi bir iklim bölgesinde mevsimlik ya da yıllık yağış tutarlarının yetersizliği durumu.
Görüş Mesafesi: Bir yönde belli başlı cisimlerin görülebildiği en uzak mesafe.