Jeofizik Terimi Hakkında Bilgiler
Fiziksel yöntemlerle yerküre ve diğer gök cisimlerinin içyapısını inceleyen bilim dalı.
1- Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir.
Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.
2- Yer yuvarlağını ve atmosferi etkileyen doğal fiziksel olayların inceleyen bilim dalı. Atmosfer fiziği, hidrosfer fiziği, litosfer fiziği gibi dallara ayrılır.
Yer kabuğundaki hareketlerin ve oluşumların mekanik olarak incelendiği bilim dalı.
Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir. Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Paratoner: Yıldırımdan korunmak için kullanılan metal iletken sistem.
Nem Oranı: Havanın su buharı içeriğinin yüzde ifadesidir.
Anız: Ekin biçildikten sonra tarlada kalan köklü sap.
Deprem Riski: Olası bir deprem sonucunda doğacak zararın (yaralanabilecek ya da ölebilecek insan sayısı ile muhtemel bina ve altyapı hasarlarının) ortaya konulması.
Sera Gazları: Atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine neden olan su buharı, karbondioksit, metan ve ozondan oluşan gazlardır.
Öldürücü Don: İlkbaharın sonunda veya sonbaharın başında bitki büyümesini durduran don.