Jeofizik Terimi Hakkında Bilgiler
Fiziksel yöntemlerle yerküre ve diğer gök cisimlerinin içyapısını inceleyen bilim dalı.
1- Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir.
Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.
2- Yer yuvarlağını ve atmosferi etkileyen doğal fiziksel olayların inceleyen bilim dalı. Atmosfer fiziği, hidrosfer fiziği, litosfer fiziği gibi dallara ayrılır.
Yer kabuğundaki hareketlerin ve oluşumların mekanik olarak incelendiği bilim dalı.
Yerkürenin ve onu çevreleyen atmosferi ile uzay ortamındaki gezegenlerin, uyduların ve güneşin fiziksel ve yapısal özelliklerini fizik ve matematik yöntem ve yaklaşımlar kullanarak inceleyen bilim dalına Jeofizik denir. Jeofizik bilim dalında kullanılan yöntemler: gravite, manyetik, sismoloji, sismik, elektrik, elektromanyetik, palemonyetizma, radyometrik, jeotermik yöntemler ve kuyu loglarıdır.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Şimşek: Bulutlar arasında, tek bulut içinde veya bulut ve çevre hava arasında; bir ani ve parlak ışık pırıltısıyla birlikte oluşan atmosferik elektrik boşalma
Rüzgâr Çorabı: Rüzgâr yönünü ve hızını belirtmek için kullanılan, yollara ve pistlere konulan koni biçimli alet.
Magnitüd (Büyüklük): Depremin büyüklüğü veya depremde açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü.
Aşırı Yüksek Hava Sıcaklığı: Hava sıcaklığının, normal değerinden 6°C ve daha yüksek olduğu durum.
Dolu: Yağmur damlası olarak biçimlenmiş buz.
Hava Durumu: Atmosferin sıcak-soğuk, nemli-kuru, sakin-fırtınalı, açık-bulutlu olma durumu.