Manto Terimi Hakkında Bilgiler
Kayasal bir gezegenin çekirdeği ve kabuğu arasındaki katman.
1- Dünya'nın Litosfer ile çekirdek arasındaki katmandır. 100-2890 km'ler arasında bulunan mantonun yoğunluğu 3,3-5,5 g/cm3 sıcaklığı 1900-3700 °C arasında değişir. Manto, yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur. Yapısında silisyum, magnezyum , nikel ve demir bulunmaktadır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiki özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.
2- Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.
Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.
Ünlü kahin Teiresias'ın kızı. Kör olan babasını elinden tutarak gezdiren Manto babası gibi gaipten haberler verirdi.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:
Uzaklık Modülü: Bir gök cisminin salt parlaklığı M ile görünen parlaklığı m arasındaki fark; bu fark cismin bizden olan r uzaklığının ölçüsüdür.
Radyo Galaksi: Güçlü manyetik alanlar nedeniyle çok fazla radyo ışınımı yapan galaksiler. Optik bölgede görünen galaksinin iki yanında simetrik iki radyo kaynağı ola
Eşlek: Yer eşleğinin gök küre ile ara kesiti. Ekvator.
Öğlen Çemberi (Meridyen): Bir gözlemcinin başucundan, göğün güney ve kuzey kutuplarından geçen büyük çember.
Akı: 1- Birim yüzeyden, birim zamanda geçen enerji miktarı.
2- Birim yüzeyden birim zamanda geçen (giren ve çıkan) madde ya da ışınım niceliği.
Ayak Vidası: Teleskopların yatay oturmasını sağlamak için ayaklara konmuş alçaltma-yükseltme vidalarından her biri.