Manto Nedir? Manto Hakkında Kısaca Bilgi

Manto Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Manto:
Kayasal bir gezegenin çekirdeği ve kabuğu arasındaki katman.

 

Coğrafya Terimi Olarak Manto:
1- Dünya'nın Litosfer ile çekirdek arasındaki katmandır. 100-2890 km'ler arasında bulunan mantonun yoğunluğu 3,3-5,5 g/cm3 sıcaklığı 1900-3700 °C arasında değişir. Manto, yer hacminin en büyük bölümünü oluşturur. Yapısında silisyum, magnezyum , nikel ve demir bulunmaktadır. Mantonun üst kesimi yüksek sıcaklık ve basınçtan dolayı plastiki özellik gösterir. Alt kesimleri ise sıvı halde bulunur. Bu nedenle mantoda sürekli olarak alçalıcı-yükselici hareketler görülür.

2- Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.

 

Deprem Terimi Olarak Manto:
Dünyamızın iç kısmında yer alan ve Litosfer ile Çekirdek arasında kalan ve kalınlığı 2900 km olan katmana Manto adı verilir.

 

Mitoloji Terimi Olarak Manto:
Ünlü kahin Teiresias'ın kızı. Kör olan babasını elinden tutarak gezdiren Manto babası gibi gaipten haberler verirdi.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Altdevler: Daha sönük ve küçük olan devler.

Astrofizik: Gök cisimlerinin fiziksel yapıları yanında gerek gök cisimlerinde ve gerek yıldızlar arası ortamdaki madde ve ışınım arasındaki etkileşimler ile ilgil

Kış Dönencesi: Güneş'in gökyüzünde yaptığı görünen yıllık harekette güneyden kuzeye dönüş yaptığı yer. Bu yerin ekvatora göre açısal uzaklığı -23° 27' dır. Dönüş 22

Çift Yıldız: 1- Birbirinin çekim etkisinde bulunan ve böylece ortak kütle merkezi çevresinde dolanan yakın iki yıldız. 2- Birbiri çevresinde dolanan iki yıldız.

Aberasyon: Sapınç. Işığın sonlu hıza sahip olması ve Yer'in dönme ve yörünge hareketleri nedeniyle yıldızların konumlarındaki görünür değişim.

Dünya Dışı Gezegen Bilimi: Dünya dışı gezegen bilimi, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili bilimler olan jeofizik ve alt dalları olan sismoloji, jeodezi, tektonik fiziği, jeoloji