Sistem Terimi Hakkında Bilgiler
Organlar bir araya gelerek sistemleri oluşturur. Örnek : Sindirim sistemi, Solunum sistemi.
1. Birlikte çalışan organların bir araya gelmesiyle oluşan birim. Solunum sistemi, sindirim sistemi vb.
2. Düzen.
3. Dizge.
Özelliklerini incelemek istediğimiz bölge.
1- Bir takımın uyguladığı oyun düzeni.
2- Bir sonuç elde etmeye yarayan yöntemler düzeni.
3. Yol, yöntem.
Belirli bir ilkeye göre düzenlenmiş bütün. Kendi içine kapalı, düzenli, bir ilkeye göre düzenlenmiş düşünceler bütünü.
Öğelerin birleşmesiyle oluşan düzen.
Birbirleriyle etkileşim içinde olan bağıntılı parçaların oluşturduğu bütüne denir. Sistemler genel olarak 3 grupta toplanılır. Bunlar İzole sistem, Kapalı (sibernetik)sistem ve açık sistemlerdir. İzole sistemin ortamı ile madde ve enerji alış-verişi yoktur. Kapalı sistemler ortamlar ile sadece enerji alış-verişi yapan ve kendi kendilerini denetleme özelliğine sahip sistemlerdir. Açık sistemler ise işlevlerini yapabilmeleri için ortamlardan devamlı madde ve enerji alan ve bunları yapılarında değiştirip ortama bazı çıktılar veren sistemlerdir. Kapalı sistemlerde bir de arttıran geri besleme mekanizması vardır ki, bu eksilten geri besleme mekanizmasının tam tersidir. Bu olaya kısır döngüde denilir.
Benzer Biyoloji Terimleri:
Sekretin: On iki parmak bağırsağının salgıladığı hormon.
Yağmur gölgesi: Nem getiren ve yağış bırakan rüzgârların geldiği yönün aksi tarafında olduğu için az yağış alan veya hiç yağış almayan, siperde kalmış dağ yamaçları.
Nikotinamit adenin dinükleotit: 1-Hücresel solunumda meydana gelen yükseltgenme ve indirgenme tepkimelerinde, elektron ve proton transferine yardım eden bir koenzim.2-NAD.
Fötüs (Fetüs): Embriyonik gelişimini büyük ölçüde tamamlamış fakat doğmamış yavru. İnsanda gebeliğin 3.ayından doğuma kadar.
Arı Döl Yetiştirme: Homozigot ebeveynlere uygun olarak, ele alınan özellik ya da özellikler bakımından her zaman aynı sonucu veren genetik çaprazlama.
Visceral Kitle: İç organlar.