Tür Terimi Hakkında Bilgiler
Canlıların sınıflandırılmasında en küçük birim türüdür. Birbirleriyle çiftleşebilen kısır olmayan, döller oluşturabilen, ortak bir kökene sahip, yapı ve görev bakımından benzer organizmalardır.
Birbirleriyle eşleştiklerinde kendilerine benzer ve üreme yeteneği olan canlılar oluşturan canlı grubu.
Cinsin altında sıralanan şeylerdir. Gerçeklikleri farklı olan şeylere "bunlar nedir?", diye sorulduğunda alınan yanıt türü gösterir. Cinsle karşılaştırıldığında içlemi çok olan şeyler türdür.
Edebiyatta ortaya konan eserlerin konu ve hedef kitlesi açısından sınıflandırılmasıdır.
1. Ortak atadan gelen, yapı ve görev bakımından benzer özelliklere sahip, çiftleştiklerinde verimli (kısır olmayan) yavrular oluşturan bireyler topluluğu.
2. Doğada yalnızca kendi arlarında üreyerek verimli döller oluşturabilen, ortak bir atadan gelen, benzer bireylerin meydana getirdiği topluluktur.
3. Taksonomik sınıflandırmanın temel birimi; evrimsel olarak birbiriyle yakından akraba ve benzer olan organizmaların oluşturdukları aynı soydan gelen populasyon grubundan oluşmuştur.
Çeşit, cins.
Aynı özellikleri taşıyan öbeklerin, varlıkların ya da yazıların her biri, çeşit, cins.
Ortak özellikleri olan, kendi aralarında döllenerek üreyebilen canlılar grubu.
Canlılar sistematiğinde cinslerin taksonomik alt birimleridir. Türleri oluşturan bireyler birbirleri arasında melezlenip fertil döl verebilirler. Aynı türden olan bireyler arasında morfolojik, fizyolojik ve biyolojik özellikleri yönünden önemli farklılıklar yoktur. Örneğin, aynı türdeki bitkilerin yaprak, çiçek, meyve ve tohum yapıları büyük farklılık göstermezler.
Çevre koşulları ne olursa olsun değişmeden kalan belirli görüntüler yönünden birbirine benzeyen ve bu özellikleri döle geçiren, çiftleştiklerinde döl verim yeteneğine sahip (fertil, doğrugan) döller veren bireylerin oluşturduğu gruplara tür denmektedir.
Benzer Ziraat (Tarım) Terimleri:
Cosmodur: Yazlık, erkenci, beyaz kılçıklı, dane rengi amber, makarnalık kalitesi iyi, 1000 tane ağırlığı 35.09 gr. makarnalık buğday çeşidi.
Cansız (Abiyotik) Çevre: Bu ekosistemdeki cansız varlıklar, iklim ve toprak faktörlerinin tamamıdır.
Güve: Her çeşit tahılda ve unda, tırtılları marifetiyle tanelerin içini yiyerek un ve tahıl içinde yaşayan zararlı bir böcek.
Hendek: Derin çukur.
Ekmeklik Buğday (Triticum vulgare): Tane rengi açık sarıdan esmer kırmızıya kadar değişen, sert, yarı sert ve yumuşak tane yapısında olan, protein miktarı orta, nişasta miktarı, öz ve ka
Bacillus Thuringiensis (BT): Birçok böcekte hastalık oluşturan bakteri türü.