Ulusallaştırma (Millileştirme) Terimi Hakkında Bilgiler
Özel girişimcilerin elinde bulunan doğal kaynak,hizmet ve kuruluşların siyasal, toplumsal ya da ekonomik nedenlerle ulus adına devlete geçirilerek kamu yararına göre düzenlenmesi. Daha dar bir tanımla ulusal bir nitelik kazandırmak üzere yabancı iktisadi kuruluşlara el koyma anlamına da gelir. Ulusallaştırma ile sosyalleştirme, devletleştirme ve kamulaştırma gibi benzer kavramlar arasında bazı önemli farklar vardır.
Benzer Tarih Terimleri:
Kadeş Antlaşması: Dünya tarihinde bilinen ilk yazılı antlaşma. Suriye egemenliği için Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan antlaşmadır (MÖ 1280).
Dönüm: 1.000 m²lik bir alan ölçüsü.
Put: Kimi ilkel toplumlarda , doğaüstü gücü ve etkisi olduğuna inanılan, tanrı olarak tapılan, genellikle canlı bir varlığı, insanı gösteren, tahtadan, taş
Tescil: Onay.
Kaynak: Tarihi olaylar ve olgular hakkında bilgi veren her türlü yazılı, yazısız, sözlü, görsel malzemeye (bilgi, belge, ve veri) kaynak denir.
Cebeli: Kendilerine tımar ve zeamet verilen dirlik sahiplerinin dirlik gelirleri oranında beslemek zorunda oldukları tam donanımlı atlı askerlerdir. Türk köke