Eğitim Sitesi

Adet Hali Hakkında Bilgi

Kadınlarda doğurganlık döneminde, genellikle 28 gün (4 hafta) arayla görülen rahimden kan gelmesi olayı. Âdet hâli, ortalama dört gün sürer ve bu süre içinde rahim iç katı, dölyoluna atılır. Bir kadın çocuk doğuracak yaşa geldiği ...

Adet Hali

ansiklopedi

Kadınlarda doğurganlık döneminde, genellikle 28 gün (4 hafta) arayla görülen rahimden kan gelmesi olayı. Âdet hâli, ortalama dört gün sürer ve bu süre içinde rahim iç katı, dölyoluna atılır. Bir kadın çocuk doğuracak yaşa geldiği zaman görülmeye başlayan âdet hâli, âdetten kesilme (menopoz) dönemine kadar sürer. Âdet hâlinin normal sınırları 12-50 yaşları arasıdır. Âdet hâlinden yaklaşık 14 gün önce iki yumurtalıktan birinde olgunlaşan yumurta, yumurtalıkları rahime bağlayan yumurta arklarının biri boyunca yol almaya başlar. Yumurtlama (ovulasyon) olayının gerçekleşmesinden önce rahim içinde yumuşak ve kalın bir ortam oluşur. Bu ortamın işlevi, döllenmiş bir yumurtayı beslemek ve korumaktır. Döllenme gerçekleşmediği zaman, rahim iç katı parçalanır, döllenmemiş ve bozunuma uğramış yumurtayla birlikte, âdet kanaması olarak dölyoluna atılır. Cinsel olgunluğa erişmiş bir kadında, östrojen ve progesteron adı verilen iki ana hormon vardır. Bu iki hormonun kandaki karşılıklı oranları, kadının üreme sistemini düzenler. Âdet hâlinin ilk yarısında, yalnızca östrojen hormonu salgılanır.

 

Son 14 gün boyunca, yumurta yumurtalıktan atıldıktan sonra ise, kandaki progesteron oranı artar. Her iki hormonun da kandaki oranlarının aniden düşüşü, âdet hâline yol açar. Eğer yumurta döllenirse, progesteron salgısı sürer ve başka bir yumurtanın olgunlaşması engellenmiş olur. Kanama öncesinde göğüslerin büyümesi ve ağrıması, tedirginlik ve sinirlilik gibi belirtiler gözlenebilir. Âdet kanaması sırasındaki kan kaybı, çok az ve önemsizdir. Kadınların çoğunluğunda âdet hâlinin düzenli olmasına karşın, bu düzenlilik, endişe, ateş, iklim değişiklikleri gibi etmenler yüzünden bozulabilir. Âdet kanamasında, urlara, üreme organlarındaki birtakım bozukluklara ya da hormon dengesizliklerine bağlı olarak ortaya çıkan aşırı kanama, ağrılı kanama gibi düzensizlikler görülebilir.

 

 

 

tags

Sayfada Adet Hali hakkında bilgiler sunulmaktadır, diğer bilgilere de bakabilirsiniz...

 

Adet Hali hakkında yorum yazın...

  

Adet Hali hakkında yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Adet Hali ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA