Eğitim Sitesi

Kepsut İlçesi Hakkında Bilgi

Kepsut, Balıkesir’in doğusunda, denizden 85 metre yükseklikte bir alana kurulmuş olup; Balıkesir-Dursunbey karayolu üzerinde üç tarafı Değirmencik, Kille ve Simav Çayı ile çevrili yarımada görünümündedir. İlçenin güneyinden Balıkes...

Kepsut İlçesi

Kepsut İlçesi

Yüzölçümü
İlçe Yüzölçümü:    894 km2
Rakım………….:    85 m.

 

Coğrafi Durumu    
     Kepsut, Balıkesir’in doğusunda, denizden 85 metre yükseklikte bir alana kurulmuş olup; Balıkesir-Dursunbey karayolu üzerinde üç tarafı Değirmencik, Kille ve Simav Çayı ile çevrili yarımada görünümündedir. İlçenin güneyinden Balıkesir-Kütahya demiryolu geçer. Kuzeyde 1.336 m ile Çataldağ, güneydoğusunda Alaçam Dağları’nın eteklerinde verimli Kepsut Ovası uzanmaktadır. Kepsut Ovası oldukça verimli topraklara sahip olmasından dolayı hemen hemen her türlü ürünü yetiştirmek mümkündür.

 

İklimi
     Kepsut iklimi, yazlar sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçer. Ova bölgelerinde yağışlar yağmur, dağlık kesimlerde ise yağmur ve kar şeklinde görülür. Genel olarak kış geç gelmekte, ilkbahar ortalarına kadar etkisini göstermektedir.

 

Tarihçesi

kpst2     Kepsut ilçesinin ne zaman ve kim tarafından kurulduğu bilinmemektedir. İlçenin Bergama Krallığı, Mizyalılar devrindeki adı Hadri Anut Herai'dir. İlçenin ova köylerinde Roma, Bizans dönemine ait yazılı taşlar bulunmuştur. Antik Balıkesir’in de Kepsut’ un güneydoğusunda ve 4 km. uzaklıkta Çam bayırı denen mevkide bulunduğu buradaki eski eserlerden anlaşılmaktadır.

     İlçenin adı (Kes-bit) kesildiğinde hemen yerine yenisi yetişen anlamına gelmektedir. Arazinin verimli olması, mahsulün çabuk yetişmesi nedeniyle Kes-bit denilmiştir. Halk arasında söylenen Arabamın İsbiti türküsünde geçen “arabamın esbiti, dolaşalım Kesbit’i” sözlerine bakarsak ilçe adının Kesbit'ten geldiği doğrudur.

     Osmanlı devrinde Kepsut, Bursa Vilayetine bağlı iken, 1867 tarihinde  Balıkesir Sancağına bağlanmıştır. 6068 sayılı Kanun’la 1953 tarihinde bugünkü konumu olan Balıkesir İli’ne bağlı bir ilçe haline gelmiştir.    
        Ayrıca İlçenin Tekke Işıklar köyünde Yıldırım Beyazıt’ ın Sancak Beylerinden olan ve Ankara Savaşı’ na katılan Ayni Ali Bey’in (İnebey) türbesi de tarihi öneme haiz eserlerdendir. Kalburcu Köyü Asartepe sit alanı, Kışla Mevkii, Bükdere Mağarası da tarihi ve kültürel öneme sahip eserler arasında yer almaktadır.

 

Sayfada Kepsut İlçesi hakkında bilgiler sunulmaktadır, diğer bilgilere de bakabilirsiniz...

Kepsut İlçesi Hakkında Yorumunuz

  

Kepsut İlçesi Hakkında Yorumlar

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Kepsut İlçesi ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı