Eğitim Sitesi

Toprak Çeşitleri Hakkında Bilgi

Toprak Çeşitleri dörde ayrılır. Bunlar: ▪ Killi Toprak ▪ Kireçli Toprak ▪ Humuslu Toprak ▪ Kumlu Toprak Humus Bitkiler ölünce çürüyüp koyu renkli yapışkan bir madde bı rakırlar; bu maddeye humus denir. Humus, t...

Toprak Çeşitleri

Toprak Çeşitleri

Toprak Çeşitleri dörde ayrılır. Bunlar:

▪ Killi Toprak

▪ Kireçli Toprak

▪ Humuslu Toprak

▪ Kumlu Toprak

 

Humus

Bitkiler ölünce çürüyüp koyu renkli yapışkan bir madde bı rakırlar; bu maddeye humus denir. Humus, toprak parçacıklarını yapışkanı yla bir arada tutar ve suyu emer.

 

Humus, özellikle bitkisel olan maddelerin karbonca zengin, parçalanıp ayrışmış, esmer renkteki ürünleridir. Humusun bitkilerce kullanılabilir hale gelmesi için toprakta bir miktar kalker bulunması zorunludur. Kalker, humustaki karbonun, karbonik asit haline geçmesini kolaylaştırdığı gibi, humustaki azotun amonyak haline geçmesini sağlayarak, bitkilerin kullanılabileceği nitrik asidi oluşturur.

 

Humuslu Toprak

"Humus toprak içindeki organik maddedir. Toprağa kahverengi yada siyah rengi verir. Toprakta kalker yoksa o toprak asit karakterlidir. Toprağın asit ya da alkali karakterli olmaları durumuna TOPRAK REAKSİYONU ismi verilir. PH ile ifade edilir."

 

Humus ülkemizde en çok Marmara Bölgesi'nde bulunur. Humuslu toprakta her bitki yetişir ama en çok asitle beslenen bitkiler vardır. Katırtırnağı, nemçe, saparnası ve süsen bulunur.

 

Kil

Kil doğada bol bulunan minerallerdendir. Fakat saf olarak bulması çok zordur. Kil sarımtrak, kırmızımtrak ve esmer gibi renklerde bulunur. Kilin yapısı nedeniyle su çekme özelliği vardır. Kilin üç özelliği vardır. Bunlar: Rötre, plastisite ve kohezyondur.

 

▪ Plastisite: Ezilmiş kile uygun miktarda su karıştırıldığı zaman işlenebilme ve şekillendirilebilme özelliği kolaylaşır.

 

▪ Kohezyon: Bu özellik kil kuruduğu zaman şeklini korumasını sağlar.

 

▪ Rötre: Kilin kururken hacminin küçülmesine rötre denir.

 

▪ Kil bu özelliklerden dolayı seramik ve çinicilikte kullanılır.

 

Killi Toprak

Killi toprak, kilin hakim olduğu toprak çeşididir. Killi toprak bataklıklarda ve sazlıklarda bulunur. Killi toprak suyu emdiğinden dolayı bataklıklar ve sazlıklar çamurdur. Killi toprakta suda yetişen bitkilerin küçük bir kısmı yetişir. Genellikle atkuyruğu ve katırtırnağı bulunur.

 

Killi toprak yumuşak olduğundan dolayı yerleşim bölgesi olarak tercih edilmez. Killi toprak verimsiz olduğundan çevredeki insanların geçim kaynakları farklıdır.

 

Kum

Kaya ve kayaçların doğal etkenle parçalanmasıyla oluşan maddeye kum adı verilir. Çapı 0.06 ile 2 mm arasındadır. Çöllerde rastlanır. Kumsallarda da bulmak mümkündür. Çöllerde kum fırtınası adı verilen olay oluşur. Bu rüzgârın kumları uçuşturmasıyla oluşur. Kum ile bir sanatda vardır. Bu sanat kum sanatıdır. Kumun üstünde çeşitli desenler ya da resimler yapılılmasına denir.

 

Kumlu Toprak

Kumlu toprakta kestane, çam, katırtırnağı, eğrelti otu ve funda yetişir. Kumlu toprak sıcak ve kurak bölgelerde bulunur. Ekvatora yakın bölgelerde de görülür. Genellikle suyu hemen emecek olan bitkiler yetişir. Bu tür topraklar suyu tutmadıkları için bitkilerin beslenmesini engeller.

 

Kireç

Mermer, tebeşir, kireç taşı, alçı taşı gibi birçok taşın maddesini oluşturan kalsiyum oksittir.

 

Kireçli Toprak

Kalkerli kayaçların ufalanması yla oluşmuş açık renkli, biraz esmerce, gevşek yapıda topraklardır. Çok su emer, çabuk ısınırlar, organik maddeleri çabuk parçalarlar. En çok Karadeniz bölgesinde bulunur. Yapısında kireç bulunduğundan bitkilerin kök salmasını engeller. Bu nedenle üzerinde yetişen üzerinde bitkilerin sayısı pek fazla değildir.

 

Taşlı Toprak

Bir toprağın bünyesine 1/5 oranında taş karışmışsa biraz taşlı, 2/5 oranında

oldukça taşlı, 3/5 oranında ise çok taşlı denir. Eskiler "Tarlanı n taşlısı, gelinin saçlısı" deyimini kullanmışlardır. Bu inanç, az su alan ya da sulanamayan kurak yerlerdeki tarlalar için geçerli olup, taşlar alt taraflarında bir miktar toprak nemini sakladıkları gerçeğine dayanmaktadır. Aslında taşlı topraklar fakir topraklar kategorisinde değerlendirilirler.

 

tags

Sayfada Toprak Çeşitleri hakkında bilgiler sunulmaktadır, diğer bilgilere de bakabilirsiniz...

 

Toprak Çeşitleri hakkında yorum yazın...

  

Toprak Çeşitleri hakkında yorumlar

Merva Harika bilgiler ya

EXO-L ÇOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOK TEŞEKKÜR EDERİM ÇOK İŞİME YARADI

meneke cok beğendim yarın sınav var ben buna calıstım ve 100aldım

lualua çok güzel

ask ve ben cooook tesekkürler

cimbom çok saol un projem için süper oldu .D :D

adem çok işime yardı...Teşekkürler

esma harika bunun sayesinde ödevden 2 tane 100 aldım

ayten nerelerde görülür?

ben sğl ödevimi kolayca yaptım :)

balım bayıldımmmmmmmmmm :D

ECEM YILMAZ KAHARİKA İYİKİ VAR

elif maden harika 100 aldım

Furkan bunun arkası neden beyaz olmuyorr

Yazılan son 14 yorum gösteriliyor.

İçerikle ilgili 14 yorum yazılmış.

Toprak Çeşitleri ile ilgili bilgiler, hakkında kısaca yazı

ANSİKLOPEDİK BİLGİLER ANA SAYFA