Kano Sporu Hakkında Bilgiler
Kano Sporu Hakkında Bilgiler
Küçük bir tekneyi tek kürek yardımıyla hedefe ulaştırma prensibi üzerine kurulu spor dalıdır. Kano, bir olimpiyat sporu olarak çok çeşitli teknelerle yapılır. Bu sınıflar kano ve kayak olmak üzere iki kategoriye ayrılmıştır.
Birinci sınıf olan kanolara “Canadians” da denir.
Kanoda bulunan her yarışçı, kısa saplı basit yapılı tek bir kürek kullanır. Kürek, teknenin herhangi bir noktasına
sabitleştirilmemiştir. Kanoda dümen tertibatı yoktur. Yön verme, kürekle ve ağırlığın değiştirilmesiyle gerçekleştirilir.
Üstü kapalı olan ve kürekçinin sıkıca yerleştiği bir sahanlığı bulunan güverteli kayakların kürekleri çift palalıdır. Kanonun sahanlığına tutturulmuş ve kanocunun gövdesine göre ayarlanmış kauçuk kaplı etekler mevcuttur. Bunların sayesinde içeriye suyun sızması önlenir Bu tip kanolar genelde “kayak” adıyla anılır.
Dünyada Kano
Kayıkla ilgili sporların en eskisi olan kanonun geçmişi, tarih öncesi çağlara kadar inmektedir. İlk çağlarda, ağaç kütüklerinin oyulması ile elde edilen tekneler, daha sonra Kızılderililer tarafından kayın kabuklarından yapılmaya başlandı.
Kızılderililerin hızlı ve çalkantılı sularda kullanmış oldukları bu tekneler, zaman içinde gelişerek kano sporunun aracı oldu. Günümüzde Olimpiyat Oyunları programlarında yer alan kano sporu; 1850’li yıllarda İskoçyalı John McGreger tarafından geliştirilerek bir spor haline getirildi.
İlk kano kulübü de 1865’de yine onun tarafından İngiltere’de kuruldu. Hızla yaygınlaşmaya başlayan çok ülkede ulusal kuruluşları kurularak faaliyet göstermeye başladı. 1880’de Amerikan Kano Derneği, 1900’de Kanada Kano Derneği, 1924’de de merkezi Floransa’da bulunan, Uluslararası Kano Sporu Temsilciliği kuruldu.
Bu uluslararası kuruluşun girişimleriyle kano, 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları’nda ilk kez yer aldı. Bayanların bu spora katılmaları 1948’den sonra gerçekleşti.
Uluslararası Kano Sporu Temsilciliği, 1946’da “Uluslararası Kano Federasyonu” (FederationInternationale de Canoe), “ICF” adıyla yeniden örgütlendi. Olimpiyatların dışındaki uluslararası yarışmaların düzenlenip, denetlenmesi ICF’ye aittir. 2011 yılı itibariyle ICF’ye üye 150 ülke bulunmaktadır. d e r s i m i z . c o m
Türkiye’de Kano
Kano sporu, ülkemizde yeni gelişmekte olan spor dallarından biridir. Bu spor 1980’li yılların sonlarında ülkemizde bulunan yabancılar tarafından rafting ile birlikte yapılmaya başladı.
1991 ve 1992 yıllarında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğretim elemanlarından Doç. Dr. Sami Mengütay ve Öğr. Gör. Fatih Sani, Köln Spor Yüksek Okulunda kano kurs ve uygulamalarına katılarak, üniversitede eğitimin nasıl verildiğini izlediler. Türkiye’ye döndüklerinde 1993 - 94 öğretim yılında ülkemizde ilk defa kendi okullarında
eğitimi yapılan bir spor dalı olarak açılmasını sağladılar.
Bu dönemde olimpiyatlara talip olan ülkemizde, olimpik bir spor dalı niteliği taşıyan kanonun federasyonunun kurulması da gündeme geldi. Sami Mengütay ve Fatih Sani’nin sürdürdüğü gayret ve çabalarla kano 1994 yılında kürek federasyonu bünyesinde yer aldı. Ülkemizin doğa şartlarına ve turizm potansiyeline uygun bir spor dalı olarak kabul edilen kano, 2000 yılı itibariyle Kürek Kano ve Rafting Federasyonu olarak anılmaya başladı.
2002’de kürek ayrılarak Kano ve Rafting Federasyonu oldu. 2006 yılı itibari ile de rafting ayrıldı ve Kano Federasyonu adıyla devam edildi. Türkiye’de Kano Federasyonu’na bağlı yaklaşık 60 kulüp vardır. Bu kulüplerden yaklaşık 32 tanesi aktiftir.
Ulusal Federasyon: www.turkaf.org.tr
Uluslararası Federasyon: www.canoeicf.com
dersimiz.com
kano sporu hakkında bilgiler spor ders notu konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım Canadians kayak Dünyada Kano Türkiye’de Kano ICF John McGreger
Benzer Beden Eğitimi ve Spor Ders Notları
- Sırıkla Atlama Nedir? Nasıl Oynanır? Tarihçesi
- Futbol Nedir? Futbol Nasıl Oynanır? Futbolun Tarihçesi
- Kano Sporu Hakkında Bilgiler
- Kano Sporunun Faydaları
- İngilizce Masa Tenisi Terimleri ve Türkçe Açıklamaları
- Sporun insan hayatındaki önemi nedir, hakkında bilgi
- Ders Notları Ekleyin
- Ders Notları Ana Sayfa
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.