magıc çok güzel bir metin, işime çok yaradı
Sosyolojinin Dalları (Sosyoloji)
SOSYOLOJİNİN DALLARI
Bilgi Sosyolojisi: Bilgiler ile toplumsal yapılar arasındaki ilişkileri inceler. Uygarlıklara göre bilgi cinsleri ve bunların sırası. Değişik toplumsal yapılarda bilginin ve onun temsilcilerinin rolü gibi konular ile ilgilenir. hangi toplumsal yapıda hangi bilgi türünün egemen olduğu ve bu türlerin sırasını araştırır.
Din Sosyolojisi: Dinsel inanç yaşantısıyla toplum arasındaki karşılıklı etkileri ve dinin toplumdaki yerini konu edinen din sosyolojisi dinsel olmayanı ve dine karşı olmayı da toplumsal olguların nedenselliği açısından inceler. Din sosyolojisine göre din yalnızca bireysel bir yaşantı değil toplumsal olguların belirleyicisidir. Durkheime göre din toplumsal bir olgudur.
Ahlak Sosyolojisi: Ahlak ile toplumsal yapılar arasındaki ilişkileri inceleyen ahlak sosyolojisi Hangi toplumsal yapıya hangi ahlak kuralının uygun düştüğünü yada hangi toplumsal yapıda hangi ahlak kuralının egemen olduğu ve bu ahlak türlerinin sırasını araştırır.
Durkheim zorunlu olanla isteğe bağlı olan arasındaki uzlaşmaya dayanan bir ahlak öğretisi kurma peşindedir.
Hukuk Sosyolojisi: Hukuku toplumsal bir olgu olarak inceleyen hukuk sosyolojisinin başlıca konuları şunlardır;
- toplumsal yapılar ile hukuk çeşitleri arasındaki ilişkiler
- toplumsal yapılara göre hukukun önemi
- hukukun din ahlak gibi başka toplumsal olgularla ilişkisi
- hangi toplumsal yapıda hangi hukuk çeşidinin egemen olduğu. Durkheime göre hukuk toplumsal dayanışmanın görünür simgesidir.
Siyaset Sosyolojisi: Siyasal rejimleri inceler. Kendi içinde siyasal partiler sosyolojisi ve seçim sosyolojisi olarak ikiye ayrılır. Siyasal rejimler ile ekonomik yapılar, ideolojiler ve tarihsel gelişme arasındaki ilişkilerde siyaset sosyolojisinin konuları arsındadır.
Ekonomi Sosyolojisi: Toplumdaki bireylerin, grupların ve sınıfların yabancılaşmalarında, gelişmelerinde ve değişmelerinde ekonominin rolünü araştırır. Ekonominin toplumsal yapı ve kurumlar üzerine etkilerini inceler.
Kent Sosyolojisi: Kenti ve kentleşmeyi tüm toplumsal yapı içindeki ilişkilerine göre inceleyen kent sosyolojisi kentleşme, kentsel büyüme, kentteki mesleksel yapılar, kentin görevleri gibi konuları da inceler.
Kent sosyolojisi, kentleşme ile ahlak, hukuk, din, dil, eğitim gibi toplumsal olgular arasındaki ilişkiyi inceler.
Köy Sosyolojisi: Köylerdeki toplumsal değişmeyi açıklamak ana konusudur.
Sanayi Sosyolojisi: Sanayideki iş sistemlerini inceleyen sanayi sosyolojisi;
- çalışan bireylerin birbirleriyle ve iş kurumuyla olan ilişkisi,
- işin kişilik üzerine etkisi
- işe uyum sorunları
- üretim tekniklerinin evrimi ve bunun toplumların değişimindeki yeri
- sanayi toplumlarının yapısının incelenmesi gibi konularla ilgilenir.
Eğitim Sosyolojisi: Toplumsal değişmenin gerektirdiği ihtiyaçların eğitim tarafından karşılanıp karşılanamadığı durumunu
- okul kurumunun özelliklerine
- gölgesel değişikliklere
- toplumsal eşitsizliğe
- sınav sistemlerine göre inceler. Ayrıca okullardaki disiplin ve uyumsuzluk sorununu, öğretmen-öğrenci ilişkisini, aile-öğrenci ilişkisini de inceler.
Edebiyat Sosyolojisi: Edebiyat eserlerinin toplumsal yapılara, ekonomik koşullara göre incelemeye çalışan edebiyat sosyolojisi, toplumsal yapıların gelişmesinin edebiyatı nasıl geliştirdiğini açıklamaya çalışır.
Sanat Sosyolojisi: Sanat ile sanatı yaratan toplumlar arasındaki ilişkileri incelemektedir. Toplumsal yapıların değişmesinin sanatı nasıl etkilediğini inceler. Sanatçının toplumdaki yerini ve görevini sorgular.
Dil Sosyolojisi: Dil ile onu konuşan toplum arasındaki ilişkileri inceler. Toplumsal değişmenin dil üzerine etkilerini de inceler.
Aile Sosyolojisi: sanayi toplumuyla beraber değişen aile sistemini inceler. Ailelerin yapısını ailenin içinde bulunduğu toplumun yapısına göre inceler.
dersimiz.com
Sosyolojinin Dalları sosyoloji ders notu sosyoloji dersi konu özeti çalışma notları özetler ders anlatım Bilgi Sosyolojisi Din Sosyolojisi Ahlak Sosyolojisi Hukuk Sosyolojisi Siyaset Sosyolojisi Ekonomi Sosyolojisi Kent Sosyolojisi Sanayi Sosyolojisi Eğitim Sosyolojisi
Benzer Sosyoloji Ders Notları
- Sosyoloji Dersi 6. Ünite Özeti (Toplumsal Kurumlar)
- Sosyoloji Dersi 5. Ünite Özeti (Kültür ve Toplum)
- Sosyoloji Dersi 4. Ünite Özeti (Toplumsal Değişme ve Gelişme)
- Sosyoloji Dersi 3. Ünite Özeti (Toplumsal Yapı)
- Sosyoloji Dersi 2. Ünite Özeti (Birey ve Toplum)
- Sosyoloji Dersi 1. Ünite Özeti (Sosyolojiye Giriş)
- Ders Notları Ekleyin
- Ders Notları Ana Sayfa
Yazılan son 1 yorum gösteriliyor.
İçerikle ilgili 1 yorum yazılmış.