"Eğer insan davranışlarının arkasında değer dediğimiz birtakım zihni yapılar bulunuyorsa -ki öyledir- bu yapıları açıklamak psikoloğun birinci derecede vazifelerinden biri olmalıdır” (Güngör, 2010:31).
İnsan davranışlarını inceleyen bilim dalı olması itibariyle güdü, tutum, zeka, inanç gibi kavramlarla yakından ilgilenen psikoloji, bütün bu kavramlarla yan yana ve sıkı ilişki içerisinde olan değerlerle de ilgilenmiştir(Akbaş, 2004:51). Onun değerlere bakışı elbette ki felsefeden ve sosyolojiden daha farklı olmuş ve bu da yöntemine yansımıştır. Güngör’ün açıklaması durumu açıklığa kavuşturma bakımından anılmaya değerdir:
“Psikoloji değer problemini felsefeden daha farklı bir şekilde ele alır. Psikolojide değerin önemi onun objektif bir esasa dayanıp dayanmamasında değil, fakat insan davranışlarının yol göstericisi olarak oynadığı roldedir. Psikolog, değeri sadece bir inanç olarak alır ve bu ona yeter” (Güngör, 2010:28).
Buradan anlıyoruz ki psikoloji, felsefenin yaptığı tartışmaları yapmaz. Onun anlamak istediği şey değerin mahiyeti değil üzerimizdeki etkisidir.
Hüseyin ÖZTÜRK