Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) nedir? 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) ne demek? 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı) Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak 93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı):
1876 yılında, Avrupalı Devletlerin Balkanlar'da kalıcı çözüm bulmak amacıyla topladıkları İstanbul Konferansı'nda Balkanlar konusunda ağır şartlar getirilmesi üzerine, Osmanlı Devleti şartları kabul etmemiş, daha sonra düzenlenen Londra Konferansı da aynı şekilde sonuçlanmıştı.
İki konferansta da Osmanlı Devleti'nin şartları kabul etmemesi üzerine, Rusya 1877 yılında Osmanlı Devleti'ne savaş açmıştı. Bu savaşta Plevne savunması ile Gazi Osman Paşa üyük kahramanlıklar göstermiş, fakat Rusların, Yeşilköy'e kadar ilerlemelerine engel olunamamıştı. Bunun üzerine padişah II. Abdülhamit, barış isteğinde bulunmuş ve 3 Mart 1878'de Yeşilköy (Ayestefanos) Antlaşması imzalanmıştı.
Benzer Tarih Terimleri
Endülüjans: 1. Katolik Kilisesi'nin günahlardan arınma için halka sattığı afname.
2. Günahlardan kurtulmak amacıyla kiliseden satın alınan belgedir.
3. Ortaçağ'da Katolik Kilisesi görevlilerince Hristiyan halktan alınan günahtan kurtulma belgesi.
4. Hıristiyanların günahlarından kurtulmaları için, papalar tarafından satışa konulan af kağıdı.
Engizisyon Mahkemeleri: Kilisenin başkanlığında toplanır, genellikle kilisenin öğretilerine karşı çıkanlara ölüm cezası verirdi.
Enterdi: 1. Belli bir bölgede kilisenin bir süre nikah, vaftiz, ölü gömme gibi dini törenleri durdurmasıdır.
2. Katoliklerde papanın bir ülkede dini hizmetleri durdurarak hükümdarı cezalandırması. Bir ülkeyi kralı ile birlikte dinden atmak.
Epigrafi: Epigrafi, anıtlar üzerindeki kitabeleri ve yazıları inceleyen bilim dalıdır.
Örneğin : Göktürk ve Kültepe yazıtları
Genç Türkler (Jön Türkler): Tanzimat döneminin sonlarına doğru, bazı Osmanlı aydınları (Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Hüseyin Avni Paşa) Genç Osmanlılar adıyla bir cemiyet kurdular. Bunlar; Osmanlı ülkesinde yaşayan herkesin, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin eşit tutulması halinde azınlıkların ayrılmaktan ve devlet kurmaktan vazgeçeceklerini savunuyorlardı. Bu düşüncelerinin uygulanabilmesi için de; Meşrutiyet'in ilan edilmesi, temel hak ve özgürlüklerin bir anayasa ile korunması gerektiğine inanıyorlardı. Bu nedenle II. Abdülahamit'e baskı yapıp 1876 yılında Meşrutiyet'in ilanını sağladılar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü