Ana arı, işçi arı ve erkek arıların başlarında bulunan, ana arıda ana arı kokusu, işçi arılarda yavru gıdası ve alarm kokusu salgılayan, erkek arılarda ise yeterince gelişmemiş olan salgı bezi.
Bkz. Arıcı maskesi.
Ana arının farklı ırktan erkek arılarla çiftleşmesinden sonra meydana gelen arılar.
Anadolu arısının, Ege bölgesine uyum sağlamış alt ekotipi.
Açıklamalarıyla 345 Arıcılık Terimi
Erkek arıların üreme organlarına bağlı mukoz bezlerinden salgılanarak erkek üreme hücreleriyle birlikte ejekülasyon kanalına verilen salgı.
Benmari usulüyle balmumu eritmek için kullanılan, dış haznesine su, iç haznesine balmumu konularak suyun ısısıyla balmumunun eritildiği ufak kap.
İşçi arıların 4,5,6 ve 7. segmentlerinde bulunan ve 12-18 günlük yaş dönemlerinde sıvı haldeki balmumunu üretip vücut dışına veren bezler.
İşçi arıların 7. abdomen segmentindeki Nasanof bezinden salgılanan haberleşme kokusu.
Bkz. Balözü.
Arılarda mide dokusunun içi yüzeyindeki epitel hücrelere yerleşerek bu hücrelerin sindirim enzimi üretme yeteneklerini yok eden Nosema apis adında tek hücreli bir protozoanın sebep olduğu ergin arı hastalığı.
Farklı kovanlardan, ballı, arılı ve yavrulu çerçeveler alarak yeni koloni oluşturulması.
Yeni bir arı ailesi oluşturmak üzere kovandaki ergin arıların yaklaşık yarısının bir veya birkaç ana arıyla birlikte topluca kovandan ayrılması.
Koloni sayısını çoğaltmak veya koloniyi oğul eğiliminden vaz geçirmek için, kuvvetli arı ailesinin ballı, arılı ve yavrulu çerçevelerinin eşit olarak bölünmesi.
Arıların yeni ördüğü peteklerde oluşturduğu açık renkli petekli bal.
Arıların çerçeve kenarları ve çerçeve altlarına ana memeleri yapıp, ana arının yumurtayı azaltarak kovanı terk etmek için yaptıkları hazırlık.
Koloninin oğul vermesini önlemek amacıyla kontrol altında tutulması ve koloninin oğul vermesi istenmiyorsa ona yönelik önlemler alınması için yapılan kontrol.
İçerisine standart ölçülerde 5 çerçeve alabilen ve taşınması kolay yarımkovan, ruşet.
Oğul verme sırasında kovandan ayrılan arıların kendilerine yeni kalıcı yuva yeri buluncaya kadar uygun bir yerde bir araya toplanmış şekli.
Arıların oğul verme amacıyla peteklerin kenar kısımlarında, ana arının buralara yumurta bırakması durumunda ana arı memesine dönüştürmek üzere çok sayıda yaptıkları petek gözleri.
En tanınmış organik asitlerden biridir. Tabiatta; sodyum tuzu halinde kuzukulağı bitkisinde, kalsiyum tuzu olarak ravent bitkisinde ve birçok başka bitkinin hücre özsuyunda bulunur. Oksalik asidin çeşitli formülleri olduğundan, varroa mücadelesinde Oxalic acid dihydrate (Oxalic-2-hydrate) kullanılmalıdır.
Diğer Arıcılık Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Arıcılık Terimleri Sözlüğü