Eğitim Sitesi

Online Arıcılık Terimleri Sözlüğü

Ana nektar akımı

Arıların yoğun olarak nektar topladıkları dönem.

Ana vermek

Bkz. Hazır ana vermek.

Ana yenileme

Arıların çeşitli sebeplerden dolayı, yeni ana arı yaparak ana arıyı değiştirmesi.

Anaç ana arı

Uzun süre takip edilerek, kendisinde bulunan istenilen özellikleri, kendinden sonrakilere aktarabildiği tespit edilen ana arı.

Açıklamalarıyla 345 Arıcılık Terimi

Anaç koloni

Anaç ana arının bulunduğu koloni.

Anadolu arısı

Anadolu nun büyük bir kısmında yayılış gösteren, Anadolu coğrafyası ve iklimine çok iyi uyum sağlamış, çalışkan, kış şartlarına ve hastalıklara dayanıklı, zor şartlarda bile bal toplayarak hayatını devam ettirebilme özelliği olan, genelde esmer ve küçük yapılı arılardır. (Apis mellifera anatoliaca)

Anasızlık

Bir bal arısı kolonisinin herhangi bir nedenle anasız kalması.

Anten (Duyarga)

Arıların başlarında çift olarak bulunan ve üzerinde çok sayıda duyu algılama noktası olan hareketli duyu organı.

Arı ailesi

Bir ana arı ile sayıları mevsimlere göre değişen birkaç yüz erkek ve binlerce işçi arının oluşturduğu aynı kovanı paylaşan arı topluluğu, arı ailesi.

Arı aktarma (Kovan aktarma)

Kovandaki çerçevelerin arılarıyla beraber başka kovana yerleştirilmesi.

Arı alerjisi (Yüksek duyarlılık hali)

Çeşitli arı (bal arısı ve diğer yaban arısı) cinslerinin sokması sonucu, bireyde arı zehrine karşı alerjik reaksiyonla ortaya çıkan tehlikeli durum.

Arı biti

Arılar üzerinde yaşayan, arıların tükettiği besinlerle ve özellikle arı sütüyle beslenen, arıların çalışma etkinliklerini ve ömürlerini azaltan diptera takımının bir üyesi.

Arı dansı

İşçi arıların temizlik, alarm, mesaj ile gıda kaynakları ve oğulların yeni yerleşim yerlerinin bildirilmesi gibi amaçlarla birbirleriyle iletişim kurmak için petek üzerinde yaptıkları belirli ve özel bir takım hareketler.

Arı diski

Kış salkımında her çerçeve arasındaki arı topluluğu.

Arı ekmeği (Perga)

Çiçektozunun (polenin) petek gözlerine depolanmış hali.

Arı felci (Paraliz)

Erişkin arılarda yaz aylarında sık rastlanan arı felci hastalığına neden olduğu bildirilen 3 RNA virüsü bulunmaktadır. Bunlar kronik arı felç virüsü, akut arı felç virüsü ve yavaş arı felci virüsleridir. Yavaş felç virüsü (YFV) erişkin bal arılarını 12 gün içinde felç ederek öldürürken, akut arı felç virüsü (AAFV) etkisini 3-5 gün içinde göstererek ani ölümlere neden olur.

Arı iğnesi

Ana arı ile işçi arıların abdomenlerinin son kısımlarında yer alan savunma organıdır, işçi arıların iğnesi geriye çentiklidir; bu yüzden işçi arılar insanı sokmak üzere iğnesini batırdığında geri çekemez. Ana arının iğnesi düzdür ve diğer ana arıları öldürmek için kullanır.

Arı kaçıran

Balı hasat edilecek kolonilerde kuluçkalık ile ballık arasına yerleştirilen, arıların ballıklardan kuluçkalığa geçişine izin veren, kuluçkalıktaki arıların ballıklara geçmesini engelleyen bir araç.

Arı kayması

Bal akım dönemlerinde, bal taşıyan arıların kendi kovanları yerine nektar taşınan yöne göre en yakın sıra başındaki kovanlara girmeleri.

Arı keki

Bkz. Kek.

Diğer Arıcılık Terimleri

1 [2]3 4 5 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Arıcılık Terimleri Sözlüğü