Adli Balistik Ateşli ve ateşsiz silahların kullanıldığı olaylarda, olay yerinden elde edilen balistik bulguların, balistiğin alt bilim dallarının temel kaideleri ve adli balistik biliminin metotları kullanılarak incelendiği; bulguların delil kimliğine kavuşturulduğu bilim dalıdır.
Antika silah
Eskiden kalma, değerli, belli bir özelliği olan, benzerlerine az rastlanan ve artık imal edilmeyen ateşli, ateşsiz silah ve bıçakları ifade eder. Kriminal Polis Laboratuvarlarında antika silah olduğu tespit edilen silahlar ruhsata bağlanabilir. Bu silahlara sadece bulundurma ruhsatı verilir.
Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesine Ek Ateşli Silahlar, Parçaları ve Aksamları ile Mühimmatının Yasadışı Üretimine ve Kaçakçılığına Karşı Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair 5095 Sayılı Kanun'un, Genel Hükümleri bölümünün 3. Maddesinin (a) şıkkında "Ateşli silah; antika ateşli silahlar veya taklitleri hariç, bir patlayıcı madde etkisiyle fişek, kurşun veya mermi atacak şekilde tasarlanan veya kolayca atacak hale getirilebilen namlulu herhangi bir taşınabilir silah anlamına gelecektir. Antika silahlar ve bunların taklitleri iç hukuk uyarınca tanımlanacaktır. Ancak 1899 yılından sonra üretilmiş olan silahlar hiçbir koşulda antika sayılmayacaktır." hükmü göz önünde bulundurularak silahların Antika olup-olmadıkları belirlenmektedir.
Ateşli Silah
Barut gaz basıncının etkisi ile mermi veya mermi çekirdeği adı verilen özel şekil ve nitelikteki maddeleri uzak mesafelere atan büyük toplardan, tüfek, av tüfeği ve tabancaya kadar çeşitli tür ve boyutta silahları kapsar. dersimiz.com
Bir başka deyişle, mekanik bir kuvvetle, içerisinde bulunan sert cisimleri belirli mesafelere kadar ulaştıran ve orada bu sert cisme bir iş gördüren aletlere ateşli silah denir.
Balistik
Fransızca balistique sözcüğünden gelen bir kelime olup, uzaya fırlatılan cisimlerin, özellikle mermilerin gerek bir silahın içindeki gerekse dışındaki devinimlerini ve hedef üzerindeki etkisini inceleyen bilimdir. Bir başka deyişle, mermilerin itme kuvveti, uçuşu ve çarpma etkisini inceleyen bir bilimdir.
Mermi çekirdeği üzerindeki fiziksel değişimleri inceleyerek merminin çıktığı silahın tanımlanmasını sağlayan işlem. (TDK)
Balistik Bilimi Fişeğin ateşlenmesiyle; yanma odasında (fişek yatağı) ve namluda meydana gelen basınç - ısı değişimlerini, mermi çekirdeğinin namlu içerisindeki ivmeli hareketini, mermi çekirdeğinin havadaki hareketini, mermi çekirdeğinin hedef üzerindeki etkilerini inceleyen bilim dalı.
Açıklamalarıyla 36 Balistik Terimi
Balistik Biliminin Alt Bilim Dalları
-İç Balistik
-Dış Balistik
-Hedef Balistik
-Adli Balistik
Barut Ateşli silahlarda, yanma ile oluşan gaz basıncı sayesinde fişek çekirdeğinin hedefe fırlatılmasına yarayan, yanıcı ve patlayıcı özellikte katı bir maddedir.
Dış Balistik Dış balistik, namluyu terk eden mermi çekirdeğinin namlu ile hedef arasındaki hareketlerine, aerodinamik kuvvetlerin; moment sistemlerinin; meteorolojik değişkenlerin ve dünyanın karakteristik özelliklerinin etkilerini inceleyen bilim dalıdır. Dış balistikte atış, vakumlu ortamda ve atmosfer şartlarında olmak üzere iki koşul altında incelenmektedir.
Fişek Ateşli silahlarda canlı ve cansız hedefler üzerinde tahribat yapmak maksadıyla kullanılan çekirdek, barut kapsül ve kovandan oluşan aksamların bütünüdür.
Gaz ve Ses Tabancası Orijinalliklerini muhafaza ettikleri sürece 6136 sayılı Yasa kapsamı dışında kalan ve gaz ve ses fişeklerini atan tabancalardır.
Hançer Eğri ve sivri uçlu, çift ağızlı, kavisli yapıda namluya sahip bir tür bıçaktır.
Hedef Balistik
Hedef balistiği, mermi çekirdeği, şarapnel ve av tüfeği saçmalarının katı-akışkan zeminler üzerinde meydana getirdikleri tahribatlara ve deformasyonlarına etki eden faktörleri, hedef ve mermi çekirdeği açısından inceleyen bilim dalıdır.
Mermi çekirdeğinin isabet ettiği hedefin canlı organizma olması durumunda, hedef balistiği kaideleri kullanılmaz. Canlı organizmalar üzerindeki mermi çekirdeği etkileri konusunda yara balistiği biliminin kaideleri dikkate alınır.
İç Balistik İç balistik, fişekte bulunan sevk barutunun yanmaya başlamasından, mermi çekirdeğinin namluyu terk edinceye kadar geçen süre içerisinde, fişek yatağı ve namluda meydana gelen olayları (basınç-ısı değişimleri, mermi çekirdeğinin namlu içerisindeki hızı ve ivmesi vb.) inceleyen bilim dalı.
Kalibre
Metrik sistemlerde milimetre (mm) olarak ifade edilen fişek ölçüleri, ABD ve İngiltere gibi Anglo-Sakson ülkelerinde kalibre (cal.) cinsinden ifade edilmektedir. Birimlerdeki bu farklılık ise kimi zaman karışıklıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle rakamsal değerlerin her iki birimdeki ifadesini bilebilmek için basit bir formülü kullanmak yeterli olacaktır. terimlersözlüğü.com
Metrik sistemde ifade edilen bir fişek çapının kalibre cinsinden karşılığı nasıl hesaplanır?
Öncelikle bilinmesi gereken, Anglo-Sakson ölçü sistemindeki inç kavramıdır. Bir inç, 25.4mm.'ye karşılık gelir. Metrik Birimdeki değer = (25.4/100)x Kalibre değeri Örnek: .38 Kalibre bir fişeğin çapının metrik birimdeki karşılığını öğrenmek için; (25.4/100) x 38 = 9.65 mm işlemini yapmak yeterli olacaktır.
Kama Sivri uçlu, çift ağızlı, oluklu veya oluksuz, düz ve enli yapıda namluya sahip bir tür bıçaktır.
Kapsül Ateşli silahlarda horozun ya da ateşleme iğnesinin darbesiyle ateşlenen, içerisinde kimyasal maddelerden oluşan ve darbeye çok hassas özel yanıcı ve patlayıcı maddelerin (Fülminat, antimon, sülfür, Baryumnitrat, Kurşuntiosiyanat ve Tetrasen) bulunduğu küçük ve yuvarlak bir metal parçadır.
Kasatura Bel kayışına asılı olarak taşınan ve gereğinde tüfeğin namlusunun ucunda takılan düz ve kısa bir tür kılıçtır.
Kılıç Sivri uçlu, tek ağızlı veya çift ağızlı, eğri veya düz, ince veya kalın namlu özelliklerine sahip bir tür büyük boy bıçaktır.
Kovan Barut, çekirdek ve kapsülü bir arada tutan, barut ile kapsülü dış etkilerden koruyan parçadır.
Mermi Çekirdeği Ateşleme ile birlikte kovandan ayrılıp, namluyu terk ettikten sonra hedefi tahrip eden genelde kurşun veya çelikten yapılmış olan bölümdür.
Diğer Balistik Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Balistik Terimleri Sözlüğü