Eğitim Sitesi

Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü

Üçüncü Dünya Latin Amerika, Orta Doğu, Güney Asya ve Güneydoğu Asya ülkelerini kapsayan kapitalist ve komünist bloka dâhil olmayan ülkeler için kullanılan tanımlama.

Ülkü Amaç edinilen, ulaşılmak istenen şey, ideal.

Ültimatom Bir devletin başka bir devlete verdiği ve hiçbir tartışma veya karşı koymaya yer bırakmaksızın tanıdığı sürede isteklerinin yerine getirilmesini istediği nota.

Üniter Devlet Birlikten yana, merkeziyetçi yönetimi benimseyen devlet sistemidir. Merkezi idarenin üstünlüğüne dayalı ve idari birimlerin tek merkezde toplandığı devlet yapısıdır. Üniter devlette devlet, millet ve ülke tektir. Devleti oluşturan unsurlar bütündür ve bölünemez.

Üretim Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet meydana getirme, istihsal, tüketim karşıtı.

Açıklamalarıyla 304 Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi

Ütopya Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce.

Varlık Vergisi Hükûmetin bir kereye mahsus, savaşta elde edilen haksız kazançları ve toprak sahiplerinin gelirlerini savaşın neden olduğu enflasyonla mücadele etmek için 11 Kasım 1942 tarih ve 4305 sayılı kanunla yürürlüğe giren ancak gelen tepkiler üzerine Mart 1944'te kaldırılan vergi.

Varoş Kent veya kasabada kenar mahalle.

Varşova Paktı NATO'nun etkinliği ve silahlı gücünü tehdit olarak gören SSCB ve beraberindeki ülkeler arasında kurulan askeri ve siyasal birlik.

Versailles Antlaşması I. Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşması.

Vesayet Vasilik, Vasi olma durumu, vasinin yaptığı iş.

Vesayet Yönetimi Belirli ülkelerin bağımsız bir devlet kurana değin. Birleşmiş Milletler'in (BM) gözetim ve denetimi altında başka devletlerce yönetilmelerini öngören hukuksal statüdür.

Veto Karşı çıkma, engelleme, reddetme.

Volkan Kıbrıslı Türklerin EOKA'ya karşı korunma amacıyla kurdukları Türk direniş örgütü.

Wikileaks Avusturalyalı Julian Assange tarafından 2006'da "radikal şeffaflık" adıyla dünya çapında kötülükleri ve yozlaşmaları ifşa etmek için kurulduğu iddia edilen web sitesi.

Yalnızlık Politikası ABD Başkanı James Monroe'nin, 2 Aralık 1823 tarihinde kongreye sunduğu ve Amerika'nın kendi içine kapanarak Avrupa'dan kendisini dışlama politikasıdır.

Yalta Konferansı Roosevelt, Stalin ve Churchill savaş sonunda aralarındaki iş birliğini geliştirmek ve dünyanın geleceğini planlamak amacıyla 4-11 Şubat 1945'te Yalta'da (Kırım, SSCB) düzenledikleri konferans.

Yassıada 27 Mayıs Askerî Darbesi ile DP üyelerinin askeri mahkemelerde yargılandığı ve günümüzde de "Demokrasi ve Özgürlük Adası" olarak bilinen ada.

Yatıştırma Politikası II. Dünya Savaşı öncesi saldırgan Almanya'ya karşı İngiltere Başbakanı Chamberlain'in takip ettiği pasif kalma siyaseti.

Yeşil Hat Kıbrıs'ta Kanlı Noel olaylarından sonra 27 Aralık 1963 tarihinde, üç garantör ülkenin askerlerinden oluşan Barışı Koruma Kuvveti oluşturuldu. İngiliz generalin harita üzerinde yeşil bir kalemle çizdiği çizgiyle Lefkoşe 30 Aralık 1963'te ikiye ayrıldı. Bu tarihten itibaren bu sınır Yeşil Hat olarak adlandırıldı

Diğer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

İlk Sayfa ... 12 13 14 [15]16

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü