Eğitim Sitesi

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Şelale (Cağlayan) Yüksek bir yerden devamlı bir şekilde ve yerçekimi etkisi ile artan bir hızla düşen akarsu kütlesine şelale diğer adıyla çağlayan denir. Diğer bir ifade ile şelale akarsuyun uçurumlar üzerinden düştüğü yerdir.

Şelf Kıta sahanlığı. Karaları çevreleyen ve karalardan 200 m. derinliğe kadar olan sığdeniz dipleri; Kara platformu, Kıta Yamacı, sığlık, denizdeki sığ yerler.

Şemosfer Atmosferin stratosfer ile İyonosfer arasındaki katmanıdır.

Şev İnişli yer, bayır. Eğik, meyilli.

Şeyl Dünyanın birçok noktasında bulunan, ısıtıldığında yapay petrol ve gaz üretilebilen organik malzeme yönünden zengin tortulu kayalara verilen isimdir. Şeyllerin kalitesi, tonda litre olarak çıkarılan petrol miktarıyla hesaplanır. Petrol miktarı şeyllerde ton başına ortalama 38 litredir.

Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi

Tabaka Maddelerin belirli bir ortam içinde coğrafi şartlara göre çökerek ince veya kalın bir kat halinde toplanmış şekline verilmiş addır.

Taban Fiyat Resmi kuruluşlar tarafından bir ürün veya mala verilen en düşük değer

Taban Seviyesi Akarsuların deniz, okyanus ve göle döküldüğü en alçak seviye

Taban Suyu Altta geçirimsiz bir tabaka ile sınırlandırılan, geçirimli tabaka içindeki sulardır. Bu sular genellikle yüzeye yakındır. Marmara Bölgesi'ndeki ovalar, Ege Bölgesi'ndeki çöküntü ovaları, Muş, Erzurum ve Pasinler ovalarındaki yer altı suları bu gruba girer.Yer altı suyu.

Tabanlı Vadi Akarsu, yatağını taban seviyesine yaklaştırınca derine aşınım yavaşlar. Yatak eğiminin azalması akarsuyun menderesler çizerek yanal aşındırma yapmasına neden olur. Yanal aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur.

Tabiat Alanları Tabiat olaylarının meydana getirdiği sıra dışı özelliklere ve bilimsel değerlere sahip alanlar.

Tabiat Anıtı Milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçalarıdır. Türkiye'de 2014 yılı itibari ile 107 adet tabiat anıtı tescillenmiştir.

Tabiat Koruma Alanı Bilimsel açıdan önem taşıyan tehlike altında veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemlerdir.

Tabiat Parkları Önemli bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliklerine sahip, doğal manzara bütünlüğü içinde insanların dinlenme ve eğlenmelerine uygun doğal alanlar.

Tabiatı Koruma Alanları Bilimsel çalışmalar ve eğitim açısından önem taşıyan tehlike altında veya kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemleri ve türleri içeren alanlar.

TAF Meydan hava tahmini veya TAF, orta ve uzun süreli bir hava tahminidir.

TAF açılımı: Terminal Aerodrome Forecast

Takke Buzulu Dağların bütün yamaçlarını kuşatan buzul türüdür.

Tan Vakti Güneşin doğuş anı, gün ağarması

Taraça Taraça: Yatağına alüvyonlarını yaymış olan akarsuyun yeniden canlanarak yatağını kazması ve derinleştirmesi sonucunda oluşan basamaklardır. Taban seviyesinin alçalması nedeniyle, tabanlı bir vadide akan akarsuyun aşındırma gücü artar. Yatağını derine doğru kazan akarsu vadi tabanına gömülür. Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması ile oluşan basamaklara seki ya da taraça denir.

Tarım 1- Toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla çeşitli ürünler elde etme işine tarım denir.

2- Topraktan çeşitli ürünler elde etmeye ve geniş anlamıyla hayvancılığa da dayanan yaşamsal etkinliktir.

Diğer Coğrafya Terimleri

İlk Sayfa ... 48 49 [50]51 52 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü