Su Batan Düden, su yutan.
Su Döngüsü Suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yeryüzüne, ve yeniden deniz ve okyanuslara ulaşması şeklindeki genel turuna verilen isimdir.
Su Süpürmesi Denüdasyon.
Subdüksiyon Zonu Bir tektonik levhanın ikinci bir levha ile birleştiği yerde, daha ağır olan levha diğerinin altına dalar ve mantoya batar. Bu sürecin meydana geldiği bölgeye subdüksiyon zonu denir.
Subtropikal Bölge Tropikal ve ılıman kuşak veya Orta kuşak arasında uzanan bölge.
Açıklamalarıyla 1151 Coğrafya Terimi
Sucul Bitkiler Su ortamında yaşamını sürdürebilen bitkiler.
Sulusepken Karla karışık kısmen donmuş yağmur
Süblimasyon Kar ve buz gibi katı halinden oluşan buharlaşma.
Sübvansiyon Devlet tarafından toplumun çeşitli kesimlerine yapılan maddi yardımlar
Süpernova Çok büyük bir yıldızın, güneşten milyarlaca kez daha güçlü bir parlamayla patlaması
Sürdürülebilir Doğal Kaynak Kullanımı Doğal kaynaklardan faydalanmada onların özelliklerini koruyarak en uzun süre ve en iyi sonuçların alınmasını sağlayan uygulamaları kapsayan kullanım türü.
Sürdürülebilir Kalkınma Ülkelerin doğa ve insana ait kapasiteleri ile ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını dengeleyecek şekilde yürütülen kalkınma şekli.
Sürekli Rüzgarlar Genel Hava dolaşımına bağlı, sürekli basınç kuşakları arasında yıl boyunca yön değiştirmeden esen rüzgarlardır.
Sütun Su damlacıkları içindeki kalsiyum karbonatın mağara tavanında birikmesi ile oluşan sarkıt ve mağara tabanında birikmesiyle oluşan dikitin zamanla birleşmesiyle meydana gelen birikim şeklidir.
Şarlak Bakınız çağlayan
Şaryaj Bindirme. Dağ oluşumu sırasında bir kütlenin başka bir kütle üzerinde sürünmesi. Dersimiz.com Tektonizma olayları sırasında yaşlı yapıların genç yapılar üzerine bindirmesi olayıdır.
Şehir Nüfusunun çoğu ticaret, sanayi, hizmet veya yönetimle ilgili işlerle uğraşan, genellikle tarımsal etkinliklerin olmadığı yerleşim alanı, kent, site.
Şehir Merkezi Şehrin en işlek yeri, iç bölümleri.
Şehir Nüfusu Türkiye'de nüfusu 10.000'nin üzerinde olan yerleşmeler kent, kentlerde yaşayan nüfusa da kentsel nüfus denir.
Şelale Çağlayan. Akarsuların yüksek bir yerden dökülüp aktıkları yer. Büyük çağlayan anlamına gelir. Dilimizde şelale karşılığı olarak çavlan, çağlak, gürlevik, gürleyik, sudüsen, suuçtu, şarlak ve daha birçok kelimeler vardır. Bunlardan kimisi çağlayan terimi ile bir anlamda, kimisi ise, büyük çağlayan yani şelale anlamındadır.
Diğer Coğrafya Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Coğrafya Terimleri Sözlüğü