Eğitim Sitesi

Online Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü

Eğitsel Kılavuzluk

1. Öğrencilerin, kendi olanaklarıyla bir öğrenim dalını ya da bir öğrenim programını seçmeleri ve ona göre ilerlemeleri konusunda onlara yardım etmeyi amaçlayan kılavuzluk alanı.

2. Meslekle ilgili, toplumsal ve kişisel konular yerine dersler, türlü öğretim programları ve okul yaşayışı ile ilgili sorunlar üzerinde öğrencilere yardımı öngören kılavuzluk etkinliklerine verilen ad.

Elbirliği

Bir işi, bir öğretim çalışmasını ya da tasarlanan bir eğitim etkinliğini gerçekleştirmek için birlikte çaba gösterilmesi.

Eleştirel Düşünme

Gözlem ve bilgiye dayanarak sonuçlara ulaşma düşüncesi sağlayan yaklaşım.

Elişi

1. Okullarda öğrencileri el işlerine alıştırmak amacıyla kâğıt, mukavva, tahta, tel gibi gereçler ve basit el araçlarıyla yaptırılan yaratıcı işlere verilen genel ad.

2. Amacı, el işleri yoluyla çocukların gelişmesine katkıda bulunmak olan ve daha çok ilk ve ortaokul çağında okutulan dersin adı.

Açıklamalarıyla 556 Eğitim-Öğretim Terimi

Empati

Kendini karşısındaki kişinin yerine koyarak, onun duygu ve düşüncelerini anlama.

Enstitü

Bir üniversiteye bağlı veya bağımsız bir kuruluş olarak genellikle araştırma yapan ve bazı durumlarda öğretime de yer veren eğitim kurumu.

Erek

1. Bir iş yapılırken, bir eyleme geçilirken varılmak istenilen son.

2. Eğitim etkinliklerine yön veren, öğrencilere kazandırılması istenilen davranımların oluşumunda hep göz önünde tutulan ve önceden düşünülen sonuç.

Ergenlik

Buluğ (erinlik) ile yetişkinlik arasında yer alan dönem.

Erişi

Bir eğitim programındaki girdiler ile çıktılar arasındaki program hedefleri ile tutarlı fark.

Erkin Eğitim

1. Aristo felsefesine göre, yetişmekte olan bir kimseyi insanlık ve özgürlük bakımından yetkin duruma getirmeye yarayan eğitim.

2. Ortaçağda Avrupa'da okumakta olan bir kimseye gerekli düşünce ve sanat kültürünü sağlayan yedi bilgi koluna (liberal arts) verilen genel ad.

3. J. Dewey'nin görüşüne göre insana bağımsızlık ve özgürlük kazandırıcı nitelikte olan eğitim.

4. Sınırı dar ve uzmanlığa kaçan eğitimden çok, sınırı geniş ve genel bir özellik taşıyan eğitim türü.

Erkincilik

1. Düşünme ve konuşma özgürlüğünü benimseyen, kişileri doğal yetenek ve ilgileri yönünde geliştirmeyi eğitimin temel ereklerinden sayan görüş.

2. Zihnin, özellikle mantık, matematik, klasik diller ve fizikötesi gibi bilgi dallarını kapsayan bir öğretim programı ile özgürlüğe kavuşabileceğini ileri süren eğitim görüşü.

Etkileşim Alanı

Öğrencilerin hazırlayacağı projelerin içeriğini kapsayan konulardır. Projelerin etkileşim alanlarından en az bir tanesine uygun olarak seçilmesi hedeflenir. Etkileşim alanlarının ayrıntılı açıklamaları kişisel proje rehberinde yer alır. Ayrıca her yılın başında etkileşim alanları ile ilgili sunum yapılır.

Etkin öğrenme

Bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımını sağlama yaklaşımı. Etkin öğrenme sürecinde öğrenciler karar verme, sorumluluk alma ve özellikle öğrenmeyi öğrenme olanağına sahip olurlar.

Etkinlik

Çocukların, kendi amaç ve gereksinmelerine uygun geldiği için isteyerek katıldıkları herhangi bir öğrenme durumu.

Etmen

1. Birlikte ya da ayrı ayrı etkisini gösteren ve belli bir sonuca götüren güçlerden, koşullardan her biri.

2. Zekâ ölçümünde, uygulanan iki ya da daha çok sayıda testten elde edilen sonucu belirleyen ve etkileyen böylece ayrı test puanları arasında bağlılaşma sağlayan varsayımsal özellik, yetenek ya da yetenek öğelerinden biri.

Evren

1. Var olan şeylerin insan zekâsıyla kavranabilen bütünü ve özellikle gök varlıklarının tümü.

2. Sayılama bakımından gözlenebilir durumda olan ve birtakım ortak özellikler taşıyan birey ya da nesnelerden oluşan kümeye verilen ad.

Evrenbilim

Evrenin oluşumunu inceleyen ve evreni yöneten genel yasalarla uğraşan bilim.

Evrim

1. Basamak basamak oluşan ya da art arda ve sürekli olarak gerçekleşen değişme.

2. Bir yasaya uygun olarak doğada ya da toplumda görülen dönüşüm.

Evrimcilik

Evrim düşüncesine dayanan, yani değişmenin bir tür gelişme olduğunu ileri süren öğreti.

Eylem Planı

Öğrencinin projesi ile ilgili yıl boyunca yapacaklarını tasarladığı çalışma planıdır. Yılın başında hazırlar. Yılın sonuna kadar hazırladığı eylem planını uygulamaya çalışır.

Diğer Eğitim-Öğretim Terimleri

İlk Sayfa ... 14 15 [16]17 18 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü