Eğitim Sitesi

Online Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü

Tiyatro Eğitimi

Tiyatroyu, kaynağı, tarihsel gelişmesi, kuralları, gereçleri, tekniği ve çeşitli yönleriyle aydınlatmayı erek edinmiş eğitim yöntemi.

Training (Talim)

Arapça ilm'den türeme; öğrenim. Yalnızca bilgi ve beceri kazandırmaya karşılık olarak kullanılmaktadır. Eğitim ya da öğrenimin daha çok, yaparak ve tekrar yoluyla sağlanması karşılığında kullanılmaktadır.

Tutum

Bir yöne doğru eğilimli olmaktır (aptitude)

Tümdengelim

Genelden özele, yasalardan ya da olgulardan olaylara, kuraldan örneğe geçme.

Açıklamalarıyla 556 Eğitim-Öğretim Terimi

Tümel Değerlendirme

Dosya değerlendirme olarak da bilinen bu yaklaşımda, öğrencilerin bir dönem boyunca dosyalarında oluşturdukları tüm çalışmalarının değerlendirilmesi. Bu nedenle tümel değerlendirme, üründen çok sürecin değerlendirildiği bir işlem olarak görülmektedir.

Tümevarım

Öğretimde örneklerden, sorunlardan, olaylardan ve özel durumlardan başlayarak genel sonuçlara, kurallara ya da kanılara varma.

Usçuluk

Yalnızca usun bilgi kaynağı olabileceğini ve doğrunun deneye baş vurulmadan yalnızca önsel ilkelere dayanarak ortaya konulabileceğini ileri süren felsefe öğretisi.

Uyarıcı

Organizmayı harekete geçiren iç ve dış olaylar.

Uygulama Sınıfı

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimi alanında 36-66 aylık çocukların eğitiminin yapıldığı uygulama birimi.

Uyumsama

Mevcut bilişsel yapıyı yeni bilgiye uydurma, özümlenen bilgiye uygun davranış kalıpları geliştirme süreci.

Ünite Planı

Bir ünite içindeki öğretme-öğrenme etkinliklerinin bir üniteye ayrılan ders saatleri içinde gerçekleştirilecek biçimde sıra ve düzene konması amacıyla hazırlanan plan.

Ürün Değerlendirme

Program sonunda kazanılmış bilişsel davranış, duyuşsal özelik ve devinişsel becerileri ölçmeye yarayan değerlendirme türü (daha çok düzey belirleme testleri ile yapılır).

Varoluşçu Ruhbilim

İnsan davranımının, olabilirlik açısından ya da ülküsel bakımdan değil de duyumlar, imgeler ya da duygular gibi gerçek ve nesnel verilere göre incelenmesi gerektiğini savunan ruhbilim görüşü.

Yansıtıcı Düşünme

Etkin, tutarlı ve dikkatli düşünme becerisini geliştirme yaklaşımı.

Yapılandırmacılık

Bireylerin öğrendikleri bilgiyi nasıl yapılandırdıklarının ortaya koyan ve bilgiyi temelden kurmaya dayanan yaklaşım.

Yaradılış

1. Beden ve ruh yapılışından gelen anıklıkların tümü.

2. Kişiliğin duygusal ve heyecansal yönleri.

3. Duygusal görevlerin ya da beden yapısına ilişkin belirleyicilerin sürekli niteliği.

Yararcılık

1. Bir işin, bir eylemin doğruluk derecesini o iş ve eylemdeki yararlıkla değerlendiren, yarar ilkesini doğru davranışların ölçüsü olarak kabul eden ve böylece yarar ile ahlak arasında sıkı bir ilişki kuran öğreti.

2. Genel mutluluğa uymayı ahlaksal değerin ölçütü olarak gören öğreti.

Yardımlaşmalı Eğitim

Eğitim Politikasının temel araçlarından birisi yardımlaşmalı öğrenme olmalıdır. Bu yaklaşımda, çeşitli eğitim konularında çeşitli bilgi-beceri düzeyinde olanların birbiriyle yardımlaşabilecekleri kulüpler oluşturulur. Örneğin "Bilgisayar Yardımlaşma Kulübü", "Sorun Çözme Yardımlaşma Kulübü" gibi.

Yaşama Uyarlayıcı Eğitim

Öğretim programlarının gerçekçi, işe ve mesleğe dönük, toplumsal beceriler kazandırıcı nitelikte olmasına ağırlık veren eğitim.

Yaşamboyu(Hayatboyu) Öğrenme

Herkese ihtiyacı olan eğitimi, ihtiyaç duyduğu anda ve olanaklarına uygun yerde vermeyi amaçlayan eğitim yaklaşımı.

Diğer Eğitim-Öğretim Terimleri

İlk Sayfa ... 24 25 26 [27]28

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Eğitim-Öğretim Terimleri Sözlüğü