Elektrik Tesisleri Elektrik enerjisini; üretimi, transformasyonu (yükseltme ve indirme), iletimi, dağıtımı ve kullanımını sağlayan yapılar, binalar, makineler, aygıtlar, hatlar, trafolar ve teçhizatların tümüdür.
Elektrik Üretiminde Kullanılan Su Belirli bir zaman dilimi içerisinde türbinlerden geçen suyun toplamıdır.
Emre Amade Kapasite Üretim grubunun ESİ'ye sunulabilecek durumdaki Aktif Güç Kapasitesidir (MW).
Emre Amadelik Süresi Bir enerji tesisinin ya da bir bölümünün bakım programı uyarınca işletme dışı bırakıldığı süredir.
Emreamade Grup, Hat, Trafo, Kesici vd. Teçhizatın arıza, bakım, revizyon gibi durumlarının giderilerek Yük Dağıtım Merkezine haber verildiği andan itibaren gerilim altına alındığı süre arası zaman için Teçhizatın durumuna verilen addır.
Açıklamalarıyla 401 Elektrik Terimi
En Düşük Maliyeti Üreticiden Başlayan Sıra MAMS ve/veya ESİ tarafından, üretim programlama sürecinde esas alınan, Merkezi Yük Dağıtıma dahil edilmek üzere bir araya getirilen Üretim Gruplarının işletme amaçlı programlamasında izlenen, düşük maliyet esaslı sıra.Bu sıralama uyarınca, en düşük maliyetli MYD dahil Üretim Grubu ilk önce çalışmak üzere programlanır.
Enerji (Energy)
1- Enerji, iş yapabilme kabiliyetidir. Elektrik enerjisi, atom enerjisi nükleer enerji), ısı enerjisi, termal enerji, hidrolik enerji, enerji çeşitlerinden bazılarıdır.
2- Bir zaman süresinde kullanılan güç toplamı P x t
Enerji / Maliyet Oranı Yöntemi Bir tesisin inşası için gerekli enerji miktarının tahmininde kullanılan yöntemdir. Bu yöntem, tesisin çeşitli bileşenlerinin maliyetlerinin oldukça ayrıntılı bir biçimde analizi ve her bileşene enerji yoğunluk faktörünün uygulanması esasına dayanır.
Enerji Alım Anlaşması (EAA) Bir Enerji Üreticisi ile, merkezi alıcı rolü kapsamında MAMS arasındaki, Merkezi Yük Dağıtıma dahil edilmiş Üretim Grubundan satın alınacak Güç ve/veya Enerji ve/veya diğer hizmetlere ilişkin anlaşma.
Enerji Analizi Özellikle bir endüstriyel sistem ya da diğer enerji kullanım sistemlerinde enerji akışının izlenmesi ve hesaplanmasına olanak veren sistematik yöntemdir. Mal ve hizmet üretiminde doğal enerji akışlarının analizini sağlar.
Enerji Dış Satımı Ülke dışına satımı yapılan enerji miktarıdır.
Enerji Kaynakları Doğrudan, değiştirme ya da dönüştürme yoluyla yararlı enerji üreten tüm kaynaklardır. Çok defa, "enerji kaynakları", "enerji biçimleri", enerji etkenleri ve " enerji" terimleri birbirinin yerine kullanılabilmektedir.
Enerji Maliyet Oranı Bir ürünün imali için gerekli enerji giderinin, aynı ürünün toplam maliyetine oranıdır.
Enerji Öntahmini Enerji ekonomisi üzerinde etkisi olan muhtelif parametrelerin gelecek için öngörülen değerleri dikkate alınarak, enerji alanında ileriye dönük olayları ve eğilimleri belirleme faaliyetidir.
Enerji Politikası Üretilen enerjinin dönüşümü, depolanması, dağıtımı,kullanılması ve ulusal ve uluslar arası kaynaklarla toplam enerji talebinin karşılanması için gerekli tedbirlerin belirlenmesi ile ilgili ulusal (ya da uluslararası) politikanın bir parçası olup bu kapsamda birincil ve yenilenemeyen kaynaklar ile çevre korumasını dikkate alır.
Enerji Rezervleri Ekonomik yönden işletilebilir, bilinen ya da tahmin edilen enerji hammadde miktarlarıdır.
Enerji Satış Anlaşması (ESA) Bir kullanıcı ile, merkezi satıcı rolü kapsamında MAMS arasındaki, MAMS tarafından Kullanıcıya satılan Güç ve/veya Enerjiye ilişkin anlaşma.
Enerji Sistemi Türkiye'deki enterkonnekte İletim Sistemi ve kendi bağlantı şebekeleri de dahil olmak üzere, Doğrudan Bağlı üretim santrallarının oluşturduğu sistemdir. Bazı durumlarda, İletim Şebekesinin parçalara bölünmüş ve fiziksel olarak enterkonnekte olmayan, İzole (Ada) Enerji Sistemi ya da işletmeyle ilgili nedenlerden ötürü (frekans ya da gerilim kontrolüne ilişkin problemler) sistemin diğer kısımlarından elektriksel olarak izole edilmiş bölümlerini de kapsar. "Enerji Sisteminin bütünü/tamamı" terimi kapsamına, İletim Sistemine bağlı Dağıtım Şebekeleri de dahildir.
Enerji Sistemi İşletmecisi (ESİ) TUISO içerisinde İletim Planlaması, işletme planlaması, Enerji Sisteminin yüklenmesi ve MYD dahil Üretim Gruplarının yük dağıtıma dahil edilmesinden sorumlu olan birim TUISO genel müdürlüğü.
Enerji Tasarrufu Enerji savurganlığının önlenmesi amacıyla üreticiler ve kullanıcılar tarafından alınan önlemlerdir. Bu önlemler pasif (örneğin; yalıtım), aktif (örneğin; kaçak ısı ya da boşuna yanan gazın değerlendirilmesi), ya da düzenleyici (örneğin; taşıma yönteminin değiştirilmesi) olabilir.
Diğer Elektrik Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Elektrik Terimleri Sözlüğü