Enerji Teminine İlişkin Karakteristikler Bunlar, enerji temininin / ikmalinin özelliklerini ve tüketici tercih kriterlerini belirler. (Örneğin; ekipmanların güvenilirliği, bakım ve onarım hizmetlerinin kalitesi, işletme esnekliği ve güvenliği, yatırım ve yer ihtiyacı, konfor, enerji fiyatı ve ödeme koşulları, çevre korunması vs.)
Enerji Tüketicisi Enerjiyi kendi ihtiyaçları için kullanan gerçek ya da tüzel kişidir.
Enerji Tüketimi (Energy consumption) Müşteriye teslim edilen enerji.
Enerji Üreticisi İletim Sistemi ya da Dağıtım Şebekesine bağlı bir ya da birden fazla Üretim Grubu işleten Bağımsız bir Enerji Üreticisi ya da Lisanslı bir şirket.
Enerji Varlıkları (Yararlanabilen Enerjiler) Ekonomik yönden işletilebilir olup olmadıkları dikkate alınmaksızın teknolojik araçlarla yararlanılabilir duruma geçirilebilen doğadaki yoğun enerji varlıkları ya da kaynaklarının tümüdür.
Açıklamalarıyla 401 Elektrik Terimi
Enerji Yatırımı Bir sistem ya da tesisin inşası için gerekli olan enerji miktarı toplamıdır.
Enerji Yetersizliği Enerji talebinin temin (arz) edilen enerjiden yüksek olması durumudur.
Enerji Yoğunluğu GSMH başına tüketilen enerji.
Enerji Yoğunluğu (İntensity) Birim hasıla için tüketilen enerji. Enerji sektöründe verimlilik arttıkça bu değer düşmektedir. Bu da ekonomide enerji verimliliğinin arttığını göstermektedir. Enerji Tüketimi / GSMH
Enerjinin Değiştirilmesi Belli biçimdeki enerjinin, fiziksel durumu değişmeden üretimi ya da yeniden elde edilmesidir. (Örnek: Kömürden kok üretimi).
Enerjinin Dönüştürülmesi Belli biçimdeki enerjinin, fiziksel durumu değişerek üretimi ya da yeniden elde edilmesidir. (örnek:Kömürden sıvı maddeler elde edilmesi).
Enerjinin Kullanımı Temin edilen enerjiden faydalı kullanımın sağlanmasıdır.
Enerjinin Rasyonel Kullanımı Enerjinin tüketiciler tarafından sosyal, politik, mali ve çevresel koşullar gözetilerek ekonomik yönden en elverişli biçimde kullanılmasıdır.
ENH Enerji Nakil Hatları.
Entegre Elektrik Yükümlülüğü Dikey veya yatay entegre edilmiş yükümlülük.
Enterkonneksiyon İki ya da daha çok şebekenin bir ya da daha çok hat tarafından bağlantı elemanları ile birbirine bağlanmasıdır.
Enterkonnekte Sistem (Ağ Şebeke) Taşımada, İletimde, Nakilde karlılık ve güvenilirliğin arttırılması amacıyla, özellikle önemli miktarlardaki enerji alışverişi için iki ya da daha fazla sistem ya da şebeke arasında bölgeler arası ya da uluslar arası bağlantı olanağını sağlayan elektriki sistemdir.
Enterkonnekte Sisteme Bağlantı Anlaşması TUISO ve bir İHS ve/veya Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde veya dışında bir şirket arasında yapılan, tarafların iletim sistemlerini bağlayan enterkonneksiyon üzerinden yapılacak Enerji ve/veya iletim hizmetleri transferiyle ilgili anlaşmalar.
Enterkonnekte Taraflar TUISO ile arasında Enterkonnekte Sisteme Bağlantı Anlaşması olan şirketler.
ESA Enerji Satış Anlaşması.
Diğer Elektrik Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Elektrik Terimleri Sözlüğü