Eğitim Sitesi

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü

Düşen Işık

Herhangi bir ışık kaynağından herhangi bir cisme düşen ışık.

Düşen Işık Ölçer

Fotoğraf çekilecek cisim üzerine düşen ışığı ölçmek için kullanılan, ışığa karşı duyarlı "göz"ünün üzerinde beyaz renkli küresel bir parça bulunan ışıkölçer türü.

Düşen Işık Ölçümü

Herhangi bir cisim üzerine herhangi bir ışık kaynağından düşen ışığın,bir düşen ışıkölçer yardımıyla ölçülmesi. Düşen ışıkölçer konudan ışık kaynağına doğru yöneltilir.

Düzeltme Filtreleri

Renklerin, gözün gördüğüne en yakın biçimde elde edilmesini sağlayan filtrelerdir. S/B pankromatik filmlerin pek çoğu renk tayfındaki tüm renklere duyarlı olmakla birlikte bu duyarlılık gözün duyarlılığına denk değildir. İşte düzeltme filtreleri bu denkliği sağlamak amacıyla kullanılan ve genellikle sarı ve sarı-yeşil renkteki filtrelerdir. Böylece S/B pankromatik filmlerin mavi renge olan aşırı duyarlılıkları azaltılmaktadır.

Açıklamalarıyla 672 Fotoğrafçılık Terimi

DX Ayarı

Film kasetlerinde bulunan ve film duyarlılığını otomatik olarak makineye aktaran sistem.

Dye Sub

Açılımı "dye sublimation" dır. Baskının termal yani ısı ile bir kerede daha kaliteli fotoğraf kağıtları üzerine yapıldığı bir baskı metodunu ifade eder ki bu sistemle baskı yapan yazıcılar kendi alanlarındaki neredeyse en pahalı olanlarıdır. Zira bu baskı suya, neme daha dayanaklı ve uzun ömürlü kalabilen ve de daha hızlı baskı imkanı sağlayan bir baskı çeşididir.

E-6 Proses

Diyapozitif (saydam) filmlerin geliştirilmesinde kullanılan işlem.

Ekran

Çektiğini ve çekeceğiniz fotoğrafları izlemenize yarayan, size her türlü bilgiyi veren kısımdır.
Birçok dijital SLR makinede bu ekrandan bakarak fotoğraf çekemezsiniz.

Elektronik Flaş

Bir elektrik kondansatöründeki elektrik enerjisinin gaz dolu bir tüpten geçerken çıkardığı parlak ışığı, fotoğrafta yapay ve yardımcı aydınlatma kaynağı olarak kullanılmasını sağlayan elektronik aygıt.

Emniyet Işığı

Karanlık odada kullanılan film ve kartları etkilemeyen kırmızı, koyu yeşil ve turuncu çalışma ışığı.

Emülsiyon(Duyarkat)

Fotoğraf film ve kâğıtlarında, görüntünün oluşturulabilmesi için kullanılan ve gümüş tuzlarından oluşan ışığa karşı duyarlı katman.

Enstantane

1- Fotoğraf makinesinin içindeki obtüratör perdesinin (bazı makinelerde metal yaprakların) açık kaldığı sürenin saniyenin kesirleri olarak ifade edilmesidir. Gelişmiş refleks makinelerin büyük bölümü 30 saniye ile 1/8000 saniye arasında "enstantane=Anlık" değerleri sunmaktadır.

2- Filmin pozlandırılma süresidir ve ölçüsü saniyedir. Yüksek örtücü hızları, makinenin sarsıntısı veya fotoğraf objesinin hareketi nedeniyle oluşabilecek görüntü bozulmalarını ortadan kaldırarak temiz bir sonuç alınmasını sağlar.

3- Deklanşör hızıyla aynı anlamdadır. Ayarlandığı süre boyunca görüntü sensörünün önündeki perdenin (obtüratör) açılıp kapanmasını sağlar.

Enstantane Ayarı

Fotoğraf çekilecek ortamdaki ışığın yüksekliğine/düşüklüğüne ve fotoğrafı çekilecek kişi/nesnenin durağanlığına/hareketliliğine göre yapılan, fotoğraf makinesinde diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde/ışığa duyarlı yüzeyde kalacağını düzenleyen ayar.

Enstantane Hızı

Fotoğraf makinesinin obtüratörünün açık kaldığı ve diyaframdan gelen ışığın filmi etkilediği süre. Enstantane hızı saniyenin dilimleri ya da saniyenin katlarıyla ölçülür. Bir sonraki enstantane ayarına geçtiğinizde diyaframın açık kaldığı süre iki misli artar ya da yarıya iner.

Enstantane Öncelikli Pozlama

Bu yarı otomatik fonksiyon ile fotoğrafçı enstantaneyi belirler, fotoğraf makinesi de doğru pozlama için bu değere karşılık gelen diyafram değerini otomatik olarak ayarlar.

Eşdeğerlik

Aynı pozlama için değişik poz süresi/diyafram açıklığı kombinasyonlarının
(bileşim) aynı ışık değerinde olmalarını ifade eder. Örneğin 125@f/8 ve
30@f/16.

Eşdeğerlilik Kuralı

Bu kurala göre; Pozlama =ışık yoğunluğu x süre'dir. Burada ışık yoğunluğu makineye giren ışık miktarı, süre ile örtücünün açılıp kapanma hızını ifade eder.

EV (exposure value)

Açılımı pozlama değeridir. Dijital kamera dilinde daha çok artı/eksi yönde yani daha karanlık ya da daha parlak yönde kameranın yapabildiği pozlama değerini ifade eder. +2.0 ile -2.0 arasında değişen bir cetvelde ortam aydınlatması veya karartmasının belirli ölçeklerde gerçekleştirilmesini sağlar.

EXIF

Gelişmiş dijital fotoğraf makineleri fotoğrafın hangi ayarlarda çekildiğini belirten bir bilgi dosyasını resmin içine gizlerler. Bu dosyada fotoğraf çekerken hangi ISO değerinin kullanıldığı, diyafram açıklığının ve enstantane hızının ne olduğu gibi çekimle ilgili çeşitli bilgiler vardır. Bunlar bir dijital kameranın JPEG ile oluşturduğu her bir resmin içinde kamera ve pozlama ile ilgili yazmış olduğu bilgiyi ifade eder ki bir çok resim işleme programı bu bilgiyi tanıyıp size sunabilir ve siz hangi kamera ile hangi poz değerleriyle resim çekmiş olduğunuzu bu sayede bilebilirsiniz. Bu şekilde çekimle ilgili bu bilgiler popüler resim işleme programlarının tamamı tarafından algılanıp gösterilebilir.

Exposure

Pozlama veya pozlanma demektir. Işık bilgisinin objektiften geçerek CCD üzerine düşmesi ile resmin dijital olarak oluşması da denebilir.

Diğer Fotoğrafçılık Terimleri

İlk Sayfa ... 9 10 [11]12 13 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü