Eğitim Sitesi

Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü

Exposure Bracketing

Kamerada var olabilen bir pozlama ayarıdır ki bu ayara getirildiğinde kamera otomatik olarak 3 ya da 5 seri bir resim çeker. Her bir çekimde poz değerini otomatik olarak değiştirir ki siz bu 3 veya 5 poz resimden en mükemmelini kullanabilesiniz diye…

Exposure Compensation

Poz yoğunluğu anlamına gelen bu ifade daha karanlık ve daha parlak yönde kameranın yapabildiği pozlama değerini gösterir.

F Sayıları

Objektifin diyafram açıklığı kontrol bileziği üzerinde bulunan bir dizi numaradır. Bileziği bir sonraki büyük numaraya çevirmek diyafram ayarını yarı yarıya düşürür. Böylelikle filme ulaşan ışığın yoğunluğu da yarı yarıya azalmış olur. F durakları olarak da bilinir ve "bir durak aç ya da kapat" deyimi yaygın olarak kullanılır.

F-Durağı

Bir f-durağı filme ulaşan ışığın değerini iki misli değiştirmek demektir. Diyafram açıklığını 2'den 2.8'e değiştirme, filme ulaşan ışığı ilkinden 1/4 oranında indirmek anlamına gelmektedir. Buna kıyasla diyafram açıklığını 2'den 1.4 'e değiştirme filme ulaşan ışık miktarını iki katına çıkarmaktır.

Açıklamalarıyla 672 Fotoğrafçılık Terimi

f-stop

Diyafram açıklığının ya da kapalılığının rakamsal olarak ifade edilme şeklidir. Diyafram ayarının duraklarını belirtir. Mesela F2.8 küçük sayı olmasına rağmen diyaframın daha açık olduğunu, F16 ise büyük sayı olmasına rağmen diyaframın daha kapalı olduğunu ifade eder. Diyafram açıklığı standart bir ölçüdür ve her fotoğraf makinesinde aynı miktarı temsil eder.

Fazla Pozlama

Filmin açık bir diyafram ya da yavaş bir enstantane hızı seçimi nedeniyle çok fazla ışık almasıdır.

Fıçı Bükülmesi

Genel olarak kısa odak uzunluklu ve diyaframı önde bulunan objektiflerde ortaya çıkan ve görüntüdeki düşey hatların bir fıçıyı andıracak biçimde eğilmeleri ile ortaya çıkan görüntü bozulması.

Fikser(Saptama Banyosu)

Işığa duyarlı malzemelerde poz görmeyen kısımlardaki emülsiyonun atılmasını sağlayan banyo işlemi. Film artık ışıktan etkilenmez hale gelir.

File Format

Dosya formatı demektir. Mesela resim dosya formatlarından TIFF, JPEG, BMP yi örnek verebiliriz. Ses veya video görüntülerinin de kendilerine göre dosya formatları vardır.

Film

Fotoğraf çekilecek konunun görüntüsünü saptamak için ışığa duyarlı madde ile kaplanmış saydam taşıyıcı.

Film Banyo Tankı

Çeşitli boyutlardaki filmlerin banyo edilmeleri için, ışık geçirmeyen fakat kimyasal eriyiklerin doldurulup boşaltılmasını olanaklı kılan ve böylece filmlerin banyo edilmesi işlemlerinin ışık altında da yapılabilmesini sağlayan, çelik ya da bakalit gibi maddelerden yapılmış kaplardır.

Film Hızı

Filmlerin ışığa karşı duyarlılığını belirten sayısal değerdir. Rakam arttıkça filmin duyarlılığı ve hızı artar.

Film İtme (Filmi Fazla Yıkama)

Bir siyah beyaz negatif veya renkli diyapozitif filmin çekim sırasında istemli olarak az pozlandırılmasının banyo süresi uzatılarak dengelenmesidir. Bu teknik genellikle mevcut filmin hızının yeterli gelmediği durumlarda kullanılır, ancak bunun için özel üretilmiş filmler de vardır.
Filmi çok pozlayarak banyo süresinin kısaltılması da mümkündür.

Filte

Belli dalga boyundaki ışıkları emen ya da her dalga boyundaki ışığın yoğunluğunu azaltan optik aygıt.

Filtre

1- İçinden geçen ışığın özelliklerinde değiştiren cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraf makinesinin objektifine takılan düzeltme ya da özel efekt amaçlı filtreler olabildiği gibi karanlık odada renkli fotoğraf baskısı için kullanılan renk filtreleri ya da reprodüksiyon (renk ayrım) filtrelerinden söz edilebilir.

2- Objektifin önüne yerleştirilerek film yüzeyine ulaşan ışığın değiştirilmesini sağlayan cam veya plastikten aksesuardır. Filtreler ışığın ve değişik tonlarının rengini veya kalitesini değiştirmek, ışınlar ve yansımaları azaltmak veya özel efektler (Etkileme) yaratmak amacıyla kullanılırlar.

3- İçinden geçen ışığın özelliklerinde çeşitli değişiklikler yapan cam, jelâtin ya da asetattan yapılmış, çeşitli renklerdeki araçlardır. Fotoğraftaki son görüntüyü değiştirmek amacıyla objektifin ön kısmına takılan her şey filtredir. Filtrelerin, dairesel polarize, ısıtan, yıldız, yumuşatıcı çeşitlerinin yanında fotoğrafın tamamen rengini değiştiren çeşitleri de bulunmaktadır.

4- Fotoğraf makinesinin objektifine gelen ışığı süzmede kullanılan özel araçlardır. Cam, asetat, jelatin ya da benzeri malzemeden üretilirler. Objektifin tam önüne yerleştirilerek çekim yapılır. Gelişmiş kimi modellerde bazı özel filtreler bu tür objelere ihtiyaç duyulmadan dijital olarak uygulanır.

FireWire (IEEE-1394)

Daha çok yeni versiyon bilgisayarlarda özellikle Macintosh'larda var olan bir nevi bağlantı kapısıdır. Resim ve video gibi çok yer kaplayan büyük dosyaların bilgisayar ortamına Seri, Paralel ve USB bağlantı kapılarına göre çok daha hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlar. Sony'de adı i-Link olarak ta ifade edilir.

Firmware

Bir nevi dijital kameralardaki işletim sistemidir. Ki bu sayede dijital kamera kontrolü sağlanır. Zaman zaman üretici firmalar bu işletim sistem yazılımını geliştirirler ya da var olan hataları düzeltirler ve bir üst versiyon şeklinde internet sitelerinden yayımlarlar ki o dijital kameraya sahip olanlar bu yeni versiyonu internet üzerinden kendi makinelerine aktararak daha performanslı olarak kameralarını kullanabilsinler diye.

Fixed Aperture

Sabitlenmiş diyafram demektir. Normalde zoom objektif geniş açıdan dar açıya doğru gittikçe diyafram değişir. Fakat dijital kamerada diyaframı sabit tutacak bir opsiyon var ise odak uzaklığına bakmaksızın diyafram hep aynı değerde kalarak çekim yapılabilmesidir.

Fixed Focus

Genelde maksimum alan derinliği ile çekim sağlayan, önceden fabrikasyon olarak belirlenmiş bir sabit odak mesafeli objektifi ifade eder.

Flash Memory

Bu, dijital kameralarda kullanılan dijital film ya da hafıza anlamına kullanılan bir kavramdır. Compact Flash, Smart Media, Memory Stick, SD ve MMC ve IBM Microdrive gibi dijital hafıza kartlarını ifade eder.

Diğer Fotoğrafçılık Terimleri

İlk Sayfa ... 10 11 [12]13 14 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü