Fotoğraf çiftlerinin ortak alanları, bu olguyu gösteren durum, örtme.
Bindirmeli fotoğraf çiftlerinin ortak alanı, örtü alanı.
Ortak alanları olan komşu fotoğrafların, yüzeyde cinsinden ifade edilen ortak alan miktarı.
Hava fotogrametrisinde birbirleriyle ortak alanları bulunan paralel kolonlardan, modellerden, yada fotoğraflardan oluşan topluluk.
Açıklamalarıyla 329 Haritacılık (Kartografya) Terimi
En küçük kareler ilkesine göre bloklar halinde yapılan fotogrametrik nirengi hesaplaması.
Küre yüzeyindeki bir noktadan geçen meridyen ile başlangıç meridyeninin ekvator üzerinde ayırdığı daire yayı ya da bu yaya karşılık gelen; saat yönünün tersinde büyüyen ve sıfır (0) ile (+,-) 180 derece arası değişen küresel koordinat, tul.
Uçuz ve baz yönündeki yatay eksen çevresindeki kamera, ya da fotoğraf koordinat sistemi dönüklüğü, omega dönüklüğü.
Fotogrametri yöntemi ile çizilmiş haritaların, arazi ile karşılaştırılarak gerekli düzeltmelerin yapılması, eksikliklerin tamamlanması, arazi bütünlemesi.
Harita üretimini ve güncelleştirmesini, harita kullanımını kolaylaştıran, istenildiğinde bu bilgileri istenilen biçimde ekranda görüntüleyebilen, kâğıt harita biçimine dönüştürebilen bilgisayar yazılım ve donanım sistemi, mekânsal bilgi sistemi.
Yeryüzündeki bir konum ya da yer ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı geometrik ve semantik bilgiler.
Harita üretiminin, güncelleştirilmesini ve harita kullanımını kolaylaştıran, bu bilgileri ekranda görüntüleyebilen, kâğıt harita biçimine dönüştürülebilen bir bilgisayar donanım ve yazılım sistemi.
Mekânsal bilginin yapısı ve özellikleri, toplanması, sınıflandırılması, nitelendirilmesi, depolanması, işlenmesi, sunumu ve yayımlanması ile - bu bilginin en uygun kullanımını sağlamak için gerekli altyapı dâhil olmak üzere - uğraşan bilim ve teknoloji.
Yeryüzü üzerinde coğrafi koordinatlarla tanımlanmış yer, konum.
Kısaca enlem ve boylam olarak bilinen, düşey eksen yerin dönme ekseni ile, xy düzleminde ekvatorla çakışık, başlangıç dairesi Greenwichten geçen meridyen olan küresel koordinat sistemi.
Analog ölçü kameraların köşelerinde ve kenar ortalarında görülen, fotoğraf orta noktasının bulunmasını sağlayan özel işaretler, ana nokta bulucuları, ana nokta bulucusu.
Çerçeve biçiminde kayıt yapan, ya da çerçeve oluşturabilen sayısal kamera türü.
Ülke düzeyinde ya da bir kent ve kasaba için düzenlenmiş pafta bölümleme sisteminde oluşturulmuş pafta çizim türü, dolu pafta.
Tüm renklerin camgöbeği, morumsu kırmızı ve sarı renklerin birleşimi ile elde edilebileceği ilkesine dayanan, basım işlerinde ve renkli fotoğrafçılıkta kullanılan renk sistemi, İkincil renkler sistemi.
Merkezsel izdüşümün değişmesi olan ve bir doğru parçası üzerinde dört noktanın uzunluklarının oluşturduğu doğru parçaların ikişer ikişer oranı.
Analog haritalarda çizgisel öğelerle, sayısal haritalarda sıralı x,y koordinatları ile gösterilen, soyutlaştırılmış coğrafi nesneler.
Diğer Haritacılık (Kartografya) Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü