1- Haritacının yaptığı iş.
2- Harita ve bu haritalarda kullanılan işaretlerin özelliklerini araştıran, haritanın tasarım, basım ve kullanım yöntemlerini geliştirmeye yönelik araştırmalar yapan bilim dalı, kartografi
Uçak vb. hava araçlarından çekilen fotoğraflarla çalışan, orta ve büyük ölçekli harita yapımında yaygın olarak kullanılan fotogrametri yöntemi.
Hava kameraları ile çekilmiş fotoğraf.
Uçakla fotoğraf çekmek için yapılmış, uçağın özel yerine ve özel donanımı ile yerleştirilen özel ölçü kamerası.
Açıklamalarıyla 329 Haritacılık (Kartografya) Terimi
Kıyı çizgilerini, su dibi derinliklerini ve özellikleri, kıyı bölgelerindeki tüm konumsal ve topoğrafik ayrıntıları gösterir deniz ve göl haritası.
Görselleştirmede, tüm görüntü kontrastını iyileştirmek için görüntü üzerinde uygulanan bir yöntem.
Işığa duyarlı bir malzemeyi kısa bir süre nesneden gelen ışınla etkilendirilmesi, pozlama.
Işığa duyarlı malzemenin birim alanının, gelen ışın ve pozlanma süresine bağlı olarak aldığı toplam ışık miktarı.
Bir kaynaktan dalga ya da parçacık biçiminde çevreye yayılan enerji, radyasyon, ışınım.
Bir noktadan geçen ve bir düzlemde bulunan ışın kümesi.
Işın Desteleri Yöntemi Dengeleme
Komşu fotoğraftaki aynı nesneye ait izdüşüm ışınlarının kesiştirilmesine dayanan fotogrametrik nirengi dengeleme yöntemi, ışın desteleri ile dengeleme.
Kamera optik merkezinden geçen, nesneden gelen ışınların tümü, bir noktadan geçen ışın kümesi.
Hava fotogrametrisinde nesne noktalarından gelen ışının atmosfer nedeni ile bir eğri yolu izlemesi, izdüşüm ışını doğrusunun sapması, refraksiyon.
Bir kaynaktan dalga ya da parçacık biçiminde çevreye yayılan enerji, radyasyon, ışıma.
Çokgenlerin ya da üç boyutlu nesnelerin geometrik niteliğini belirten ve çokgenin kenarları ya da cismin yüzeyindeki doğrulardan birinin uzantısının şekli içinde olabileceğini gösteren büyüklük.
Fotogrametride ışın destelerinin mekanik, optik ya da sayısal olarak yeniden oluşturulabilmesi için, ana nokta ve asal uzaklığın değerlendirme sırasında ilgili alette ayarlanması, ya da sayısal değerlerinin bilinen değerler olarak verilmesi.
Fotogrametrik kadastro çalışmalarında daha sonraki stereo değerlendirmede kullanılmak üzere arazide taşınmaz mal sınırlarının büyütülmüş hava fotoğrafları üzeride gösterilme işi.
Tüm renklerin camgöbeği, morumsu kırmızı ve sarı renklerin birleşimi ile elde edilebileceği ilkesine dayanan, basım işlerinde ve renkli fotoğrafçılıkta kullanılan renk sistemi, çıkarmalı renkler sistemi.
Fotogrametrik kadastro çalışmalarında daha sonraki stereo değerlendirmede kullanılmak üzere arazide taşınmaz mal sınırlarının büyütülmüş hava fotoğrafları üzerinde gösterilmesi işi.
Üzerinde nesne noktası, izdüşüm merkezi ve fotoğraf noktası bulunan, izdüşüm doğrusunun denklemi.
Diğer Haritacılık (Kartografya) Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü