Müzik aleti, çalgı aleti, enstrüman.
Çalgıların tını nitelikleri, ses sınırları, birbirleriyle birleştiklerinde, ne türlü sonuçların ortaya çıkabileceği konusundaki bilgilerin tümü.
1- Türk müziğinde, dizeğin üçüncü aralığındaki do sesi.
2- Türk müziğinde basit bir makam.
Müzikte kullanılan süsleme çeşitlerinden biri.
Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi
Yaylı çalgıların çalınış tekniğinde, yayın topuktan buruna doğru sürtülmesi.
Çelikten, üçgen biçiminde yapılmış, bir çubukla vurularak çalınan bir çalgı.
Viyolonsel. Violoncello (İt.).
Tuşlu, piyano biçimi müzik aleti. Cembalo piyanonun atasıdır ve Ondördüncü Yüzyılda meydana çıkmış ve gittikçe gelişmiştir. Bu müzik aletini yapmakla ünlü ustaların başında İtalya'da G. A. Baffo ve Almanya'da Silbermann gelir. Onsekizinci Yüzyıl sonlarına doğru cembalo, yerini yavaş yavaş piyanoya bırakmıştır. Alm. Kielflügel. Fran. Clavecin. İng. Harpsichord)
Bir temanın, bir konunun, bir düşünün değişikliklerle tekrarlanması. Değişim, ritim, armoni ve melodide, çoğu kere konunun her bir tekrarında bunlardan yalnız birinde yapılır. Varyasyon. Variation (Fr.).
Çift diyez veya çift bemolle değiştirilmiş bir notayı, bunlardan kurtarır.
Önündeki notayı bir tam ses pestleştiren (kalınlaştıran) işarettir.
Önündeki notayı bir tam tizleştiren (incelten) işarettir.
Bir nota veya susma işaretinin yanında iki nokta olduğu zaman birinci nokta değerinin yarısı, ikinci nokta ise noktanın süre değerinin yarısı kadar önüne geldiği noktanın süresini azaltır.
Türk müziğinde kullanılan on altı zamanlı bir usul.
Dizeğin altına ve üstüne konulan küçük çizgilere "Çizek" denir. Kalın Do sesi çizek'e, kalın Si sesi ise Çizek'in altına konur.
Aynı süre içinde birden çok ses bulunmasıdır. Örnek: Kanonlar, Batı Müziği ve Çağdaş Türk Sanat Musikisi, Çoksesli müziklerdir.
Aynı anda çalınan ve birbiriyle uyum içinde olan iki ya da daha fazla farklı melodiden oluşan müzik türü. Birden fazla müzik aletinin çalındığı klasik müzik eserleri genellikle çok seslidir.
Divan sazına yakın büyüklükte 9 ile 6 tel takılmakta ve 15 kadar perdesi bulunmaktadır. Alt iki tel La orta tellerin birisi La diğeri Re, Üst Teller Sol sesine akort edilir. Çöğür ile nefes, ayin ve semai gibi havalar çalınır, bugün daha ziyade curası çalınmaktadır.
Yeni yetişen gençlerimiz, cura bağlamadan az farklı bu saza çöğür diyerek, aslını curası ile karıştırmaktadırlar. Cura; adı geçen sazın bir oktav daha tizi ve küçüğüne denir.
Harflerle işaretlendirilen gamın ikinci yani "re" sesini ifade eden işaret.
Başa dön. Kısaltması D.C.
Diğer Müzik-Dans Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü