Çember biçimindeki pistonlu bakır üflemeli bir çalgıdır.
1- Çoksesli bir müzik parçasının bir grup tarafından hep bir ağızdan söylenmesi. Başlıbaşına çocuk, kadın ve erkeklerden oluşur ve bazen de karışıktır.
2- Tek veya çok sesli olarak yazılmış bir müzik eserini uygulamak için bir araya gelen topluluk.
3- Çeşitli insan seslerinin gruplar halinde şarkı söylediği müzik topluluğu.
1- İsimleri aynı seslerin yarım ton ara ile dizilmeleri.
2- Skaladaki sesleri diyatonik akışın yalınlığı içinde değil de yarım ses aralıklarla gelişen 12 Ses'in akışı içinde kullanmak. Alaca dizi. Karşıtı: Diyatonik. Chromatic (İng.).
Batı müziğindeki bütün sesleri içeren 12 notalı, her nota arası yarım aralık olan dizi.
Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi
Xylophone:
1- Farklı uzunlukta tahta plaketlerden oluşan vurmalı çalgı.
2- Ses çubukları (tuşları), özel bir ağaçtan yapılmış vurmalı ezgili çalgı.
Dört çalgı ya da dört ses için müzik. Dört çalgılık, ya da dört seslik topluluk. En yaygın dörtlü çalgılaması, iki keman viyola ve viyolonselden kurulan topluluktur ve bu ortam için sayısız yapıt verilmiştir.
Beş çalgı, ya da beş ses için müzik. Beş çalgılık ya da beş seslik topluluk.
Jimnastikte olduğu gibi ellerin yere konularak, bacakları değdirmeden dönmek.
Dört çalgı ya da dört ses için müzik. Dörtlü. Dördül. Quartett (Al.).
Arasında Dört perde (3 Tam, 2 Yarım) bulunan Altılı Aralığına "Küçük Altılı" denir. (Do Majör dizisinde Si-Sol, Mi-Do ve La-Fa seslerinin aralıkları Küçük Altılıdır.)
Arasında Yarım perde bulunan ikili Aralığıdır. (Do Majör dizisinde Mi-Fa ve Si-Do seslerinin aralıkları Yarım Perde'dir.
Türk müziğinde beş koma değerindeki aralık.
Arasında Bir buçuk perde (bir tam, bir yarım) bulunan Üçlü aralığıdır. (Do Majör dizisinde Re-Fa, Mi-Sol, La-Do ve Si-Re seslerinin aralıkları Küçük üçlüdür.)
Arasında beş perde (4 tam, 2 yarım) bulunan yedili aralığına Küçük Yedili denir. (Do Majör dizisinde Re-Do, Mi-Re, Sol-Fa, La-Sol ve Si-La seslerinin aralıkları Küçük Yedilidir.
Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü. Bir topluma veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserlerinin bütünü.
Türk müziğinde kullanılan basit bir makam ve aynı zamanda beş komalık "si bemol" ya da dört komalık "la diyez" perdesinin adı.
Kullandığımız gamın altıncı sesinin adı.
Acıklı, gözü yaşlı. Requiem'in ikinci bölümü Dies Irae'nin (ağlama günü) son kısmı.
Kaynağı Avusturya olan ¾ ölçülü dans. Valsin doğumuna yol açmış viyana klasikleri bu dansı bazı yapıtlarında kullanmışlardır.
Yunan müziğinde bir tür.
Diğer Müzik-Dans Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü