Eğitim Sitesi

Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü

Uzunçalar 33 devirli plak. Long play (İng.).

Üç Zamanlı Ölçüler Müzik içerisinde bir güçlü, iki zayıf vuruş duyuluyorsa, üç zamanlılık var demektir. Yine en çok kullanılan üç zamanlı ölçü şekli "üç dörtlük" tür. Ancak, üç birlik, üç ikilik ya da üç sekizlik de kullanılır. Üç zamanlı ölçülere, valslerde sık rastlanır.

Üçgen (Fr., İng. Triangle) Titreşimi sağlamak amacıyla üçgen biçiminde bükülmüş maden çubuktan yapılma, belirli bir nota yüksekliği vermeyen vurma çalgısı.

Üçleme İkişerli Nota Birimi'nin, geçici olarak üçerli olmasıdır. Dörtlük Nota Birimi içinde Üçleme, üç tane sekizlik notadan oluşur; Nota biriminin süresi değişmeyeceği için, 2 Sekizlik notanın süresi içine 3 Sekizlik nota sığdırılarak okunur. Üçlemeyi oluşturan üç notanın kuyrukları, sekizlik çizgisiyle birleştirilir; Üçlemenin altına veya üstüne 3 sayısı yazılır.Üçleme notalarından hiçbiri, ötekinden kısa ya da uzun okunmaz, birbirine eşit sürelerde okunur. Üçleme okunurken El vuruşları iki bölüt'e ayrılmaz. Bölütsüz veya üç bölüt'e ayrılarak vurulur.

Üçlü Bir sese göre, üst veya alttan kendi dahil üçüncü sesine üçlü denir.

Açıklamalarıyla 1164 Müzik-Dans Terimi

Ümmü Gülsüm 1898-1975 yılları arasında yaşayan ve tüm Arap ülkelerinde büyük bir ün kazanan Mısırlı kadın şarkıcı.

Ünison Tek sesli.

Üst Nokta İşareti Notaların üstüne konur, konulduğu notayı kesik ve sert bir şekilde icra ettirir.

Vals Eski bir Avusturya dansından kaynaklanan, aslında ağır tempolu bir dans ve dansın müziğine verilen ad. 18. yüzyılda 'menuet'nin yerini almış, 19. yüzyılda hızlanarak Viyana Valsi olarak dünyayı kuşatmış, ilk vuruşu güçlü olan 3 zamanlı bir dans. Waltz (İng.).

Variation (Varyasyon-Çeşitleme) Bir tema veya kısa bir melodiyi bir takım elemanların yardımıyla bestelemeye veya seslendirmeye denir. Bu elemanlar: ritmik, melodik, armonik elemanlardır. Eski varyasyon şekillerinden en önemlileri kanon ve fügdür. Barok müziğinde özellikle önemli rol oynamıştır. Baso ostinato denilen devamlı bas partisi şakon ve pasakagliya varyasyonları yapılırdı. Önemli müzik sanatlarından biridir. Kompozisyon uygulamalarında başlıbaşına bir yer tutar. Sonat, konçerto ve senfonilerde önemli rol oynar ve çok kullanılır.

Varyasyon Çeşitleme. Bir temanın, parçanın başından sonuna dek çeşitli çalma biçimleriyle, süslemelerle değişikliğe uğradığı müzik yapıtı. Variazione (İt.).

Verismo (İt.) Gerçekçilik. Romantik ve idealist akımlara tepki olarak yaşamın gerçek yüzünü yansıtmak üzere başlatılmış, operaya da yansımış yazın akımı.

Vesper (İt.) Katolik kilisesinde akşam duası. Akşam ayinine eşlik eden müzik.

Vibrafon Maden çubukların üstüne tokmakla vurularak çalınan, her bir çubuğun altında bulunan borunun içindeki havanın, elektronik araçla titreştirilmesiyle elde edilen tınıya sahip çalgı.

Vibrato (İt.) 1- Titreşimli çalış (özellikle yaylı çalgılar için) veya söyleyiş. Müzikte kullanılan süsleme çeşitlerinden biri.

2- Titreme, insan sesinde olsun, türlü çalgılarda olsun, bir notanın yüksekliğini aşağı ve yukarı doğru sık ya da geniş aralıklı sallandırılmayla elde edilir.

Vigoroso Güçlü, enerjik, dinç tarzda.

Virelai (Fr.) Ortaçağ sonlarında gelişmiş bir çoksesli şarkı biçimi.

Virginal (Alm.) Diz üstüne yerleştirilip çalınan küçük klavsen. Klavsenin tek telli, tek klavyeli, dört oktav genişliğindeki dört köşe biçimi.

Virtuöz Yorumunda teknik ustalığın üstün katına erişmiş kişiler için kullanılan terim.

Virtüozite Çalgısında ustalık, teknik yetenek sergileyebilme. Virtuosity (İng.).

Diğer Müzik-Dans Terimleri

İlk Sayfa ... 54 55 [56]57 58 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü