Bir virüsten kaynaklanan çocukluk dönemi hastalığı.
Böbrek
Omurganın açıklığı öne bakan kamburluğuna verilen ad.
Deniz veya araba tutması.
Açıklamalarıyla 1478 Sağlık-Tıp Terimi
Kinesioloji, "hareket eden kaslardaki enerji akışının kontrolü demektir. Kinesiolojinin amacı, bedensel enerjileri harekete geçirerek, bedensel ve ruhsal dengeyi sağlamaktır. Kinesioloji, 'kiropratik, akupunktur' gibi birçok batı ve doğu tekniğini kendi içinde barındırır. Kinesiolojide kaslar çok önemli bir yer tutar. Çeşitli kas hareketlerinin yardımı ile bedendeki enerji blokajları ortaya çıkartılır.
Kinezyoloji hareket bilimidir. Fizyoterapi ve rehabilitasyonun temelini oluşturan hareket kavramına odaklanan ve insan hareketlerini güzel sanatlar ve spor gibi sağlıklı koşullardan değişik patolojik durumlara kadar geniş bir perspektifte inceleyen bir bilim dalıdır.
Birçok meslek grubunu ilgilendirmekte olup, esas amaç kasların nasıl çalışacağı ve güçlendirileceğini, çalışma mekaniğini bilmek ve bu alanda gerektiğinde kişilere destek olmaktır.
Eklemin normal yapı ve çalışmasını bozan, kalsiyum tuzlarının birikmesi sonucu oluşan sertleşme.
Etrafı membranla (zar) çevrili içi sıvı dolu oluşumlar. Büyüklükleri muhtelif olup vücüdun her tarafında oluşabilir.
Bazı organlarda (daha çok karaciger, akciğer, beyin) ekinokok adı verilen parazitlerin neden olduğu içi berrak su görünümünde kistler.
Yağ bezlerinin büyümesi sonucu deri altında oluşan kistler.
İhtiyacı olmaksızın patalojik çalma dürtüsüne verilen addır.
Adet kesilmesi, menapoz.
Kasların istem dışı kasılma ve gevşemesi.
Kapalı yerlerden sebepsiz yere korkma reaksiyonudur.
Tüberküloz basiline, bulanın adına izafeten verilen ad.
Koka yapraklarından çıkarılan ve bağımlılık yapan uyuşturucu bir alkaloit.
Doku hücrelerinin arasındaki boşlukları dolduran, esnek protein.
Safra kesesi taşı.
Safra kesesi iltihabı.
1- Kolesterol, karaciğerde üretilen ve vücudumuzun tüm hücrelerinde bulunan yağ benzeri bir maddedir. Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen HDL, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olurken kötü kolesterol olarak bilinen LDL, damar iç yüzeylerinde plak oluşumuna neden olarak tıkanıklığa yol açar.
2- Hayvansal ve bitkisel yağların içerisinde bulunan, karaciğer tarafından sentez edilen bir maddedir. Kanda normalden fazla bulunması halinde, damar sertliğine neden olur, ve bazen de safra pigmentleri ile birleşerek safra taşlarının oluşumunda rol oynar.
Diğer Sağlık-Tıp Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü