Eğitim Sitesi

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü

Sınır Ticareti Bir sınırın iki yanında bulunan ülke halkları arasında genellikle mal değişimi (takas) şeklinde yapılan ticaret.

Sigortacı Belirli bir prim karşılığında, sigortalıya veya bir tazminattan yararlanacağı belirtilmiş olan kimseye, bir zarara uğraması durumunda belli bir para veya gelir ödemeyi üstlenen kimse.

Sinop Baskını (1853) Sinop Osmanlı Devleti'nin Karadeniz ve Kırım'a yaptığı seferlerde üs hizmeti görüyordu. Rusya Kırım savaşı sırasında ani bir baskınla Sinop'ta bulunan Osmanlı donanmasını yaktı. Amacı; savaş sırasında Karadeniz kıyısındaki topraklarının güvenliğini arttırmaktı.
İngiltere ve Fransa Kırım savaşı sırasında Osmanlının yanında yer aldı. 1856 yılında Paris antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile;
1 - Osmanlı Devleti Avrupa devleti sayıldı.
2 - Toprak bütünlüğü Avrupa devletlerinin garantisi altına alındı.
3 - Karadeniz tarafsız hale getirildi.
Not: Bu durum Osmanlı Devleti'nin kendi topraklarını, kendi gücüyle koruyamayacak hale geldiğini ve Osmanlıların Karadeniz'deki egemenliğinin sona erdiğini gösterir.

Sipahi Osmanlılarda tımar sahibi bir sınıf atlı asker.

Sismograf Depremlerin süresini ve şiddetini kaydeden alete sismograf denir.

Açıklamalarıyla 1105 Sosyal Bilgiler Terimi

Sismoloji Depremleri inceleyen bilim dalına sismoloji denir.

Sit Alanı Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları ile önemli tarihi olayların yaşandıkları yerler ve tespiti yapılmış doğal güzellikleri ile korunması gerekli alanlardır.

Sivil Resmi olmayan, doğrudan devlete ait olmayan her şey anlamında kullanılan bir terimdir.

Sivil Toplum Devletin denetimi altında olmayan, kararlarını bağımsız olarak vererek toplumsal etkinliklerde bulunan bireyler topluluğu.

Sivil Toplum Kuruluşu Resmi kurumlar dışında ve bunlardan bağımsız olarak çalışan, politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda çalışan kuruluşlardır. Üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük usulüyle alırlar, kâr amacı gütmezler ve gelirlerini bağışlar ya da üyelik ödemeleri ile sağlarlar. Sivil toplum kuruluşları; oda, sendika vakıf ve dernek adı altında faaliyet gösterir. Vakıf ve dernekler, topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklardır ve herkese yardım etmek için kurulmuşlardır.

Siyaset Devlet işlerini düzenleme ve yürütme sanatıyla ilgili özel görüş veya anlayış.

Siyasi Yurt yönetimine ilişkin. (Devlet başkanlığı, bakanlıklar, devletlerarası antlaşma belgeleri, devlet otoritesi, devletin yönetilmesiyle ilgili işler...)
"Avrupa Birliği'ne katılmak Türkiye'nin siyasi bir kararıdır."
"Türkiye'nin ilk siyasi partisi Cumhuriyet Halk Fırkası'dır."

Siyasi Güç Bir devletin milli hedeflerine erişmek, erişilenleri koruyup geliştirmek ve milli menfaat sağlamak amacıyla kullandığı siyasi kuvvetlerin toplam verimidir.

Siyasi Haklar ve Ödevler - Türk vatandaşlığı
- Seçme, seçilme, siyasi faaliyetlerde bulunma hakları
- Kamu hizmetine girme hakkı
- Dilekçe hakkı

Skolastik Düşünce Orta Çağda Avrupa’da inanç ve bilgiyi kiliseyle birleştiren yönetim.

Skolâstik Görüş Kaynağını dini öğretilerden alan, bütün soruları İncil ile açıklamaya çalışan, bilime karşı olan düşünce sistemidir.

Slav Rus, Beyaz Rus, Ukraynalı, Leh, Sırp, Hırvat, Sloven, Bulgar, Slovak ve Çek halklarına dillerindeki yakınlık dolayısıyla verilen ortak ad.

Slayt Yarı ya da tam karartılmış bir odada bir gösterici ile beyaz perdeye ya da duvara yansıtılarak öğretim etkinliklerinde kullanılan saydam resim.

Son Test Bağımsız değişkene maruz kaldıktan sonra bir bağımlı değişkenin yeniden ölçümü.

Sorguç Sultan ya da padişahın başlıklarına takılan tüy veya püskül biçimindeki nesnedir. Egemenlik anlamı verir.
"Topkapı Sarayı Müzesi'nde Osmanlı padişahlarının kullandığı sorguç örneklerini görebilirsiniz."

Diğer Sosyal Bilgiler Terimleri

İlk Sayfa ... 42 43 [44]45 46 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü