Kendi gerçekleştirdiği davranış, söz, hareket, gibi etkinliğinin farkında olan, şuurlu.
İnsanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenmesi bilimi.
Hastane anlamına gelir.
1. İnsan topluluklarını oluşturan, insanların benzer yanlarını kendinde taşımakla birlikte, kendine özgü ayırıcı özellikleri de bulunan tek can, fert.
2. Toplumları oluşturan ve düşünsel, duygusal, iradeyle ilgili nitelikleri toplum içinde belirlenen insanların her biri, fert.
3. Kendine özgü nitelikleri yitirmeden bölünemeyen tek varlık, fert.
Açıklamalarıyla 1105 Sosyal Bilgiler Terimi
Geçmişten günümüze kalan ve sanat değeri ne olursa olsun bütün kalıntılar, araç-gereçler, silahlar, çeşitli eşyalar, kitabeler, yıllıklar, tüm yazılı belgeler, paralar, madalyon ve mühürler birinci elden kaynaklardır.
1945 yılında uluslararası barış ve güvenliğin sürekliliğini sağlamak, anlaşmazlıkları barışçı yollarla çözmek in- san hakları ile ilgili konularda ülkeler arasında iş birliği yapmak amacıyla kurulan uluslararası kuruluş.
Herhangi bir bölgede, o bölgenin doğal koşullarına uygun olarak yetişen bitkiler topluluğu.
Kişilerin hayatını anlatan eserlerdir. Biyografilerde, kişinin hayatı başka kişi ve kişiler tarafından yazıya geçirilir.
Politik çıkarlar nedeniyle birlik kuran devletler topluluğu.
İki kara arasındaki dar deniz bir başka deyişle iki denizi birbirine bağlayan dar su geçitleridir.(Çanakkale, İstanbul )
Ödenmesi gerekli para ya da başka bir şey.
Bosna halkından veya bu halkın soyundan olan kimse.
Ortak bir atadan türediklerine inanılan toplumsal ve ekonomik ilişkilerinde anaerkil, ataerkil anlayışı uygulayan geleneksel topluluk.
1. Yenilen bir ordunun, düzen bağını yitirerek, asker onurunun gerektirdiği bütün bağları bozması.
2. Bir toplulukta karşılıklı güvenin bozulmasıyla beliren karışıklık.
Kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerde geniş alanlara yayılan, ağaçsız doğal bölge, step (Örnek: Ülkemizde karasal iklim tipinin etkili olduğu yerlerde bozkır bitki örtüsü görülür.)
Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçası, mıntıka (Örnek: Ege Bölgesi).
1. İcat. Mevcut bilgi birikimleri ve deneyimlerden yararlanarak daha önceden bilinmeyen yeni bir bilgiye ulaşma veya bu bilgiye ulaşma yöntemini geliştirmeye buluş denir.
2. Bilinmeyeni tanınmayanı araştırıp bulup ortaya çıkarma.
Bir şeyi ilk kez ortaya koymaya veya icat edilmeye denir. Buluşlar, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılama ve karşılaştığı problemleri çözme gayret ve merakından doğmaktadır. Bununla beraber, planlı ve sürekli bir çalışma gerekmektedir.
Kale duvarlarından daha yüksekte bulunan ve çeşitli şekilleri olan kale çıkıntısı.
Kara parçalarının denize doğru uzanmış bölümlerdir.(Sinop -İnce burun)
Diğer Sosyal Bilgiler Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü