Stüdyo Şefi Yayın süresince stüdyoda ya da yayın setinde yönetmenin direktifleri doğrultusunda sunucuyla kameramanın koordinasyonunu sağlayan ve yayının sağlıklı olarak sürmesinden sorumlu kişi.
Sunucu Program için hazırlanmış içeriği sunan kişi.
Şive Bir dilin değişik bölgeler, yöreler veya sınıflara göre gösterdiği söyleyiş özelliği.
Tarafsızlık Karşılaşılan durum ve olayları ele alırken herhangi bir kişi, zümre, tutum veya düşünceden yana tercih yapmama, yansız kalma hali.
Tavır Sunucunun, sosyal ve kültürel çevresini, psikolojisini ve konumunu belirleyen görünüş ve konuşma biçimi.
Açıklamalarıyla 147 Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi
Tehlike İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek, çalışanı veya işyerini etkileyebilecek, zarar veya hasar verme potansiyeli.
Televizyon / Yayın Kanalı Televizyon kuruluşunun televizyon yayını içeriğini, bir yayın akışı çizelgesi doğrultusunda eş zamanlı olarak iletmek amacıyla kullandığı yayın ortamı.
Televizyon İzlenme Araştırması Televizyonların izlenme oranlarını, izleyici kitlesinin demografik özelliklerini belirlemek için yapılan araştırma.
Televizyon Kuruluşu Televizyon yayın içeriğinin seçiminde editoryal sorumluluğu bulunan ve bu içeriğin düzenlenme ve yayınlanma biçimine karar veren tüzel kişi.
Televizyon Yayın Otomasyonu Yazılımı Televizyon yayınını, herhangi bir kumanda elemanı olmaksızın, önceden planlandığı şekilde sürdüren yazılım.
Televizyon Yayını Programların bir yayın akış çizelgesine dayalı olarak eş zamanlı izlenebilmesi amacıyla bir medya hizmet sağlayıcı tarafından sunulan şifreli veya şifresiz görsel-işitsel yayın hizmeti.
Telif Hakkı Yasalarla belirli kişilere verilmiş, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili haklar.
Ters Piramit Tekniği Haberin içerik özetinin girişte verildiği ve bilgilerin en önemliden en az önemliye doğru sıralandığı, en sık kullanılan haber yazım tekniği.
Tonlama İfadeye bir fikir, duyuş, heyecan, yumuşaklık, sertlik ayırtısı katmak üzere seslerde meydana getirilen uzatma, perde değişikliği gibi başkalıklar.
Video Çekmek Amatör görüntü kayıt cihazları ile haberi görsel olarak anlatan akan görüntüleri kaydetmesi.
VTR (Video Tape Recorder )
1. Video Kayıt Cihazı. Üzerindeki panellerle, amatör kullanıcıların kullandıkları video sistemlerinde bulunmayan görüntü kareleri (Frame) üzerinde kullanıcının rahat bir şekilde çalışmasına imkân tanıyan elektronik kayıt ve okuma cihazı.
2. VTR terimi ülkemizde ayrıca şu anlamda da kullanılmaktadır. "Program sırasında, program aralarda girmek için hazırlanmış, önceden çekilmiş ve kurgulanmış kısa röportaj veya görüntüler"
Yapım Sonrası Sinema, televizyon ve video alanlarında yapım süreci ile yapıtın kullanıma sunulması arasında, kurgu, seslendirme, birleştirme, yazılama, basım, çoğaltım gibi alanların yer aldığı dönem.
Yapım Toplantısı Yönetmenin çekim öncesi senaryo/program akışı uyarınca gereken estetik unsurlar, teknik gereklilikler ve kullanılacak ekipman konularında ekip liderleriyle yaptığı hazırlık toplantısı.
Yapımcı Bir programın projesini geliştiren, hazırlanması, gerçekleştirilmesi ve yayını çalışmalarını yürüten ve tüm yapımın idari ve finansal sorumlusu olan kişi.
Yayın Bandı Programın, yayınlanmaya hazır haliyle kaydedildiği ortam.
Diğer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü