Eğitim Sitesi

Online Uydu Terimleri Sözlüğü

Codec

Coder/Decoder cihazları için dijital iletişim tekniği.

Combiner

Birleştirici. İki veya daha fazla sinyali birleştirmek için kullanılan alet veya sistem.

Common Interface (CI)

Modül takılabilir anlamına gelen Common Interface kelimelerinin kısaltılmışıdır. Yani bu özelliğe sahip receiverlerde modül (cam) takmak için uygun boşluk ya da boşluklar mevcuttur.

Common Intermediate Format (CIF)

Hem PAL hem de NTSC den nispeten kolayca çıkartılabilen CCITT nin kabul ettiği bir ara televizyon sunum formatı. Örnek sayısı 625 satırlık avrupa sisteminden, saniyedeki çerçeve sayısı ise 525 satırlık amerikan sisteminden alınarak 360x288 ve 29.97 Hz'lik ortak CIF standardı elde edilmiştir.

Açıklamalarıyla 226 Uydu Terimi

Community Antenna Television (CATV)

Kapalı devre televizyon sistemleri. Ortak bir santral yardımı ile birden fazla daireye TV işaretlerini dağıtan kablolu sistem. Site güvenlik vb.

Compressed Digital TV

Aynı transpozerde 8-10 TV kanalının birlikte bulunabilmesini sağlayacak şekilde, tekrarlanan bilgilerin ayıklanıp çıkartılarak hacmi küçültülen sayısallaştırılmış TV sinyali.

Compression (Sıkıştırma)

Kullanılan bant genişliğinin azaltılması, en etkili şekilde kullanılması için ses ve görüntü sinyallerinin bandt genişliğinin azaltılmasına yönelik yapılan işlemdir. Sıkıştırılan sinyal, uydu “transponder”ında daha az yer kaplar ve uydudaki transponder kapasitesini daha etkili olarak kullanılır.

Conditional Access Module (CAM)

Yayının alımını belirli bir grup kullanıcıyla sınırlamaya yarayan koşullu erişim modülüdür.

İngilizcedeki "Conditional Access Module" kelimelerinin kısaltmasıdır. Yani belirli şifreleme yöntemleri kullanarak (Viaaccess, Irdeto, Conax, Seca, Mediaguard, Nagravision, Cryptoworks vb.) paralı yayın yapan TV kuruluşlarının abonelerine verdiği modüllerin genel adı.

Contrast

Bir resimde beyaz ile siyah arasındaki ışık şiddet oranı.

Coverage

Kapsama; haberleşme uydularının sinyal kapsama alanları. GSM altyapısı içinde sıklıkla kullanılan bir terimdir. Uydular için “Footprint” ifadesi de kullanılır.

Çanak Anten

Uydudan gelen sinyalleri toplayan parabol geometrisinde bir antendir.

D-MAC

D-MAC, MAC TV formatının bir diğer şekli, özellikle uydu yayınları için geliştirilmiş bir format MAC (Multiplexed Analogue Component).

D2-MAC

D2-MAC, MAC TV formatının bir şekli, özellikle uydu yayınları için geliştirilmiş bir format MAC (Multiplexed Analogue Component). Resmi analog, sesi ve senkronizasyonu digital olarak gönderen yayın sistemi. Daha çok İskandinav ülkelerinde kullanılır.

dBi

Isotropic bir kaynağa göre güç.

DBS – Direct Broadcast Satellite

Ses ve görüntü sinyallerini uydu üzerinden, 11-13 GHz arasında yayınla doğrudan son kullanıcıya aktaran TV uydusu.

dBW

Desibelin güç cinsinden değeri.

Decibel (dB)

Desibel, sinyal şiddeti, volüm veya direnç yüzünden sinyal zayıflama miktarının logaritmik ifadesi olan bir analog ölçü birimi.

Decoder

Şifreli TV yayınını çözmeye yarayan set üstü, kod çözücü cihaz. Dijital yayınlarla ilgili olarak kullanılan ve “codec” olarak bilinen digital coder, decoder ile karıştırılmamalıdır.

Delay

Gecikme; Sinyallerin yeryüzünden haberleşme uydusuna gönderilmesi ve tekrar yeryüzündeki antene ulaşması için geçen süre. Double-Hop’ta bu süre single-Hop’a göre 2 kat fazladır.

Demand-Assigned Multiple Access (DAMA)

Birden fazla kullanıcın aynı kanalı ihtiyacı oldukça kullanması mantığı.

Diğer Uydu Terimleri

İlk Sayfa ... 2 3 [4]5 6 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Uydu Terimleri Sözlüğü