En küçük dijital bilgi birimi.
Bit Hata Oranı; bir mesaj dizinindeki bitlerin hatalı mesajlara oranı ile bulunur. 10^-6 ifadesi 1milyon bitte 1 hatalı bit anlamına gelir.
Bit hızı, saniye cinsinden ifade edilir ve 1 sn’de iletilen bit hızını verir. Dijital aktarımın hızı, Mbit/s olarak ifade edilir. Bir PAL resmin gönderimi için yaklaşık 5Mbit/s gerekirken, VHS için sadece 2.5 Mbit/s yeterlidir.
Çevirici; yüksek frekanslı sinyalleri düşük frekanslı sinyallere çevirir.
Açıklamalarıyla 226 Uydu Terimi
Çanağın baktığı yer.
Geniş bir coğrafi bölgeyi kapsayan geniş dairesel huzme.
Yayın, bir çok kullanıcı tarafından alınabilen tek bir kaynaktan yayımlanan iletim sinyali. En yaygın örneği, Televizyon sinyalleri.
Geniş bir alandaki izleyiciye ulaşabilmek üzere elektronik medya kullanımı.
İngilizce "Broadcast Satellite Service" kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. “TV/radyo Uydu Yayını” anlamına gelmektedir.
3.7 – 4.2 GHz frekans bandı. Halen Kuzey Amerika'da 22 uydu C-Bandı üzerinden neredeyse uydu / kablo şebekelerinin tüm yayın dağıtımını yapmaktadır. Güçleri transponder başına 5-11 watt olup Amerika'da gereken alıcı çanak çapları 5-12 feet (150-370cm) olmaktadır. Ancak 1992 den bu yana söz konusu uydular daha güçlü (10-17 watt) olanlarıyla yenilendiğinden bir C-bandı alıcı sistemin gerekli ortalama çanak çapı 90inch (230cm) dolayında olmaktadır.
Kapasite. Geçebilecek maksimum data miktarı.
Taşıyıcı. Bilgi sinyalini aktarmakta kullanılan, tek frekans işgal eden temel radyo sinyali. Analog sinyalde taşıyıcı gelen sinyale uyumlu olarak genliğiyle veya frekansıyla oynanarak modüle edilir. Analog çalışan uydu taşıyıcıları genellikle frekans modülasyonudur.
Taşıyıcı Sinyal Frekansı. Ses, data ve görüntü sinyallerinin gönderildiği ana frekans.
Taşıyıcı Gürültü Oranı. Alınan işaretteki taşıyıcı gücünün gürültü gücüne oranının dB cinsinden ifadesi. Bir video sinyalinde C/N ne kadar büyük olursa resim de o kadar iyi olur.
Cassegrain Çanak Anten. Cassegrain Teleskopların örneklenmiş, çift çanaklı anten.
Bir yayının işgal ettiği toplam frekans bölgesi veya bu bölgenin özel numarası.
Dairesel Polarizasyon. Saat yönünde ya da tersinde uygulanan polarizasyon tekniği.
Doğrudan ekvatorun 36.000 km üstündeki yörüngede uydular yere göre sabit konumda kalabilmektedirler. Bu yörüngeye Arthur Clarke anısına bu isim verilmiş ve radyo, televizyon data yayınları yapan tüm haberleşme uyduları yerleştirilmiştir.
Arthur Charles Clarke‘ın kendi ifadesiyle: "...Yeryüzünden tam doğru mesafedeki bir yapay uydu her 24 saatte bir tur yapacaktır. Yani böyle bir uydu yerden bakıldığında aynı noktada kalır ve yeryüzünün neredeyse yarısı tarafından da optik olarak görülebilir. Doğru yörüngede olan ve birbirinden 120 derece açıda bulunan bu aktarıcı istasyonları tüm gezegene televizyon ve mikrodalga kapsama alanı sağlayabilir.
Koaksiyel Kablo; uydu haberleşme iç birimleri arasında ya da dış birimlere iletim sağlayan korumalı kablo.
Diğer Uydu Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Uydu Terimleri Sözlüğü