Eğitim Sitesi

Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü

Messier

(Charles Messier) 18 yüzyılda yaşamış Fransız gökbilimci.

Messier Kataloğu

Charles Messier'in kuyrukluyıldızlarla karıştırmamak için hazırladığı, 110 parlak gökada, bulutsu ve yıldız kümesi içeren katalog.

Messier M1-M103

18. yüzyılda yaşamış Fransız gökbilici Charles Messier tarafından derlenen bulutumsu gökcisimleri katalogu.

Meteor

Gezegenler arasında hareket eden ve tümüyle gaz durumuna geçmeden atmosfere girerek yeryüzüne ulaşabilen gök cisimleridir. Yeryüzüne ulaşan meteorlara göktaşı denir. Meteorlar düştükleri yere çukur açabilir.

Açıklamalarıyla 543 Uzay ve Astronomi Terimi

Meteor Çukuru

Bir meteorun bir yüzeye düşmesiyle oluşan çukur.

Meteor Krateri

Bir meteorun bir yüzeye düşmesiyle oluşan krater.

Meteorit

Yeryüzüne düşen meteoroid, göktaşı.

Meteoroid

Uzaydaki küçük göktaşları.

Meteoroloji Uyduları

Meteoroloji uyduları, meteoroloji ve haberleşme uydu teknolojileri sayesinde, günün herhangi bir anında dünya üzerindeki bir yerin hava durumunu, bize gün boyu meteoroloji bilgilerini aktaran televizyon istasyonlarından takip edebilmektedir. Meteoroloji uzmanları, uyduları birçok amaç için kullanmakta, uydu görüntülerine dayanarak hava tahminlerinde bulunabilmektedir.

Mikroçip

Mikroçip, ilk olarak Apollo uzay aracının yön bilgisayarında kullanılmıştır. Şimdi her türlü araçta kullanılmaya başlanmıştır.(NASA tarafından geliştirilmiştir.)

Mikrodalga Işın

1 milimetre ile 1 metre arası dalga boylarına sahip ışınları kapsar. Radarlarda kullanılan ışınlar, çok kısa dalga boylu radyo dalgalarıdır. Aynı zamanda mikrodalga fırınlarda ve kablo gerektirmeyen uzak mesafe iletişimlerinde de kullanılır.

Miladi Takvim

Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvim ilk defa Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Bu takvim; İyonyalılar, Yunanlılar ve Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Roma İmparatoru Julius Caesar (Jül Sezar) ve Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek günümüzdeki şeklini almıştır. Başlangıç (milat) olarak Hz. İsa'nın doğum günü kabul edilmiştir. Miladi takvim 1 Ocak 1926'dan itibaren Türkiye'de de kullanılmaya başlanmıştır. Milattan önceki tarihleri göstermek için MÖ kısaltmasını ve milattan sonraki tarihler için de MS kısaltmasını kullanırız. Örneğin, MÖ 490 yılı, MS 2010 yılından 2500 yıl öncesini ifade eder.

Miladi Tarih

Hz. İsa'nın doğumunun yaklaşık olarak dördüncü yılını başlangıç olarak alan yılların belirttiği tarih. Yıl uzunlukları Gregoryan takvimi kurallarına göre hesaplanır.

Milattan Önce

Miladi tarih başlangıcından geriye doğru sayılan yıllara göre belirtilen tarih.

Milattan Sonra

Miladi tarih başlangıcından bu yana sayılan yıllara göre belirtilen tarih.

Molekül

İki ya da daha çok atomun bileşik oluşturmasıyla oluşan atom topluluğu.

Mor Ötesi

Dalga boyu mor renkli ışığınkinden daha kısa (yaklaşık 4000 A° dan küçük) olan ışık.

Mor ötesi (UV) Işın

10 ile 310 nanometre arasında dalga boyuna sahip ışınlardır (yaklaşık olarak bir virüs boyutunda). Genç ve sıcak yıldızlar bol miktarda mor ötesi ışık üretir. Mor ötesi ışık kaynakları mor ötesi lambaları, gaz deşarjları ve sıcak yıldızlardır. Kısa dalga boylu mor ötesi ışınlar zararlı olabilir.

Mutlak Kadir

Bir yıldızın 10 pc ( parsek ) uzaklığa indirgenmiş parlaklığı. Mutlak parlaklık.

Mutlak Parlaklık

Bir yıldızın 10 parsek uzaklığa indirgenmiş parlaklığı.

Diğer Uzay ve Astronomi Terimleri

İlk Sayfa ... 17 18 [19]20 21 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü