Eğitim Sitesi

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü

Cilalama

Bir nesneye düzgün ve parlak bir yüzey kazandırmak amacıyla mekanik yöntemlerle uygulanan bitirme işlemi. İşlem sırasında aşındırıcı ya da örtücü maddelerden yararlanılır.

Conta

Sızdırmazlığı sağlamak üzere karşılıklı iki yüzey arasına konan kauçuk, plastik gibi maddelerden levha.

Corian

Corian eşsiz doğal mineraller (Alüminyum Hidroksit) ile yüksek performanslı akrilik (Metil Metakrilat) bileşiminden elde edilen mutfak tezgahlarından banyo tezgahlarına, mobilyadan ışıklandırmaya kadar pek çok ev içi uygulamalarında kullanılan çok yönlü dekoratif bir yüzey malzemesidir. 76cm x 3680cm boyutlarında standart plakalar halinde üretilir. Bu plakalar yetkili imalatçılar tarafından mamul hale getirilir. Corian® evlerde mutfak ve banyo tezgahı, küvet ve duş duvar kaplaması, eviye ve lavabo olarak; laboratuar, banka, otel, havalimanı, restoran ve hastanelerde ise banko ve diğer uygulamalar için en iyi materyal olarak kabul edilmektedir. Diğer tipik uygulamalar içinde masa üstü, servis bankosu, tuvalet bölücüleri, pencere denizliği, kapı eşiği, raf, süpürgelik, asansör içi, salata barı vs. sayılabilir. Corian® zarafetiyle birlikte üstün performansa sahiptir. Laminat, polyester esaslı ürünler, mermer, granit, seramik gibi bilinen malzemelerin dezavantajlarını göstermez. Corian® ince bir kaplama malzemesi değil masiftir. Sert ve gözeneksiz yüzeyi leke tutmaz, alışılmışın dışında dayanıklı ve günlük temizleme malzemeleriyle bakım kolaylığı vardır. Materyal, masif olduğu için renk ve dokusu bütün yüzey boyunca olduğu gibi materyalin derinliğinde de aynı şekilde devam eder. Kesik, çizik ve sigara yanığı gibi hasarlar kolayca giderilebilir.

Cumba

1. Eski Türk evlerinde çoğu kafesli çıkma.
2. Bir ahşap tablanın kenar yüzü.

Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi

Cümle Kapısı

Ana kapı.

Çalma

Kalemle oyularak işlenmiş.

Çantı

Ormanlık bölgelerde ağaç gövdeleri üst üste yığılarak yapılan ev.

Çap

Arsanın kadastro haritasından çıkarılmış ölçekli örneğine verilen ad. Üzerinde ölçeği, komşu parsel numaraları, kuzey işareti ve ada parsel numarası bulunur.

Çapak

Madenler dövülürken sıçrayan ince ufak parça.

Çapraz Destek

Yapıların deprem ve rüzgâr gibi yatay yüklere karşı koyması için düşey taşıyıcı elemanlar arasına yerleştirilen elemanlar.

Çardak

1- Üstüne sarmaşıklı ağaç veya çiçek sarılarak yapılmış kafesli gölgelik.

2- Ağaç dallarından çatılmış gölgelik.

3- Sofa (Ankara yöresinde).

Çarpı

Kaba sıva.

Çatalçivi

Sıva üzerinden giden elektrik kablosunu tutturmakta kullanılan, iki ucu sivri U şeklinde çivi.

Çatı

Yapıları dış atmosferden gelen yağmur, rüzgar, kar ve dolu gibi etkenlerden koruyan elemanlar. Genellikle ahşap, çelik ve betonarmeden yapılan çatılar konut, işyeri, atölye, fabrika, hastane, okul ve buna benzer pek çok yapıda kullanılmaktadır. Sundurma, beşik, kırma, çadır, mansard, konik, piramit, soğanbaşı tipleri vardır. Çatı şekli binanın çatı katı döşemesi, iklim özellikleri vb. duruma göre değişiklik gösterir.

Çatı Çıkış Kapağı

Çatı üstüne ulaşmayı sağlayan kapaklardır.

Çatı Feneri

Yapıya hava, ışık sağlamak için Çatıların mahyaları üstünde mahya boyunca oluşturulan (yükselen) yapılardır.

Çatı Işıklıkları

Yapıya ışık sağlamak için çatı düzlemleri üzerine yerleştirilen münferit elemanlardır.

Çatı Katı

Binalarda çatı ile son normal kat arasında yapılan kat.

Çatı Penceresi

Çatılarda aydınlatma, havalandırma amaçlı kullanılan pencerelerdir.

Çatı Sistemleri

Su ve ısı yalıtım malzemelerinin, buhar kesici veya buhar dengeleyici örtülerin ve son kat çatı kaplama malzemelerinin, "Yoğuşma, Isı yalıtımı ve katmanların havalandırılması" prensiplerine göre bir bütün olarak çatı da uygulanma sistemleridir. Çatı Sistemleri Soğuk çatı ve Sıcak çatı başlıkları altında incelenmektedir.

Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri

İlk Sayfa ... 11 12 [13]14 15 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü