Doğal veya yapay hammaddeli, duvardan duvara döşenen bir çeşit halı.
Toprak ve kireçle karışık taş kırıntıları, yapı döküntüsü, inşaat atığı.
Bir kuvvetin uygulandığı kütleyi bir eksen etrafında döndürme eğilimi.
Bu terim tek renkle resim yapmak anlamına gelir. Sadece bir rengin açık ve koyu tonları kullanılarak obje resmedilir. Bu tarz resimlerde arka plan çok önemlidir. Çünkü arka plan resimde kontrast yaratmada en önemli faktördür.
Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi
Kurma, birleştirme.
Bir kompozisyonun ana öğesi.
1. Bir yüzey üzerine "tesserae" denen küçük, genelde kare olan sert, renkli materyalleri dizerek oluşturulan bir tasarım türü. Türlü renklerde küçük taş, cam, çömlek parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan duvar, döşeme, tavan kaplaması şeklinde resim ve bezeme işi. Mozaik tasvir şeklinde veya geometrik düzende olabilir. Uygulama alanları, havuz, banyo, mutfak, park bahçe, dış ve iç cephe için dekoratif, hediyelik, sanatsal çalışmalar.
2. Dökme mozaik. Mermer gibi taş kırıklı çimento harçlı döşeme kaplaması.
Atölyede 2x10 cm'lik parçalardan oluşturulmuş kağıda yapışık 10x10 cm'lik karolarla yapılan döşeme kaplaması.
Tesisat borularından istenilen miktarda akışkan almak için kullanılan armatürlere musluk denir.
Mutfak vb. küçük mekanların havalandırılmasını sağlamak için tasarlanmış fanlardır. Duvar, pencere camı, saç veya benzeri ince kalınlıkta satıhlara monte edilebilir.
Ressam.
Doğal, tabii.
Kaburga, damar, diş.
Üzerinde çeşitli biçimde kabartıları olan betonarme çelik.
Bir yönde yaklaşık 50 cm aralı seri kirişçikli tek doğrultulu döşeme.
Sofrada kullanılan tencere altlığı.
Atom numarası 28, atom ağırlığı 58,71, yoğunluğu 8,9 olan gümüş parlaklığında, demir sertliğinde, kolay işlenebilen ve kolayca tel durumuna getirilebilen bir elementtir. Nikel paslanmaz çelik, mıknatıs, bozuk para ve özel alaşımlar gibi birçok endüstriyel ve son kullanıcı ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca cama yeşil renk vermek amacıyla da kullanılmaktadır. Nikel her şeyden önce bir alaşım metalidir. Bu nedenle alaşım olarak birçok kullanım alanı mevcuttur. Bu alaşımlar bakır, krom, alüminyum, kurşun, kobalt, gümüş ve altın ile yapılan alaşımlardır.
Kendinden geniş bir mekana açılan ve genellikle içlerine eşya koymak amacıyla duvara oyulmuş, çoğu üstü kemerli ve mukarnaslı duvar girintisi veya hücresi.
Arazi üzerinde çeşitli noktaların belli bir röpere göre yükseklikleri ya da yükseklik farklılıklarının ölçme eylemi.
Daha çok kullanım alanı kısıtlı olmayan büyük banyolarda kullanılan bu tip küvetler, banyo yapacak kişinin ayakta veya uzanarak yıkanabilmesini sağlar. İki veya üç kenarı duvara dayanabilir. Düşük döşeme içine gömülen tiplerinin yanı sıra bitmiş döşeme üzerine monte edilebilen ankastre modelli olanları vardır.
Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü