Eğitim Sitesi

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü

MDF (Orta Yoğunlukta Lif Levha) MDF (Medium Density Fiberboard= Orta Yoğunlukta Lif Levha)

Ağaç liflerinin sıcakta sertleşen sentetik reçine ile birbirine kaynaştırılması suretiyle levhalar halinde üretilen ahşap esaslı bir malzemedir. İnce ağaç talaşından üretilen oldukça sağlam bir üründür. Suntadan daha kolay işlenirliği ve sağlamlığı nedeniyle daha çok tercih edilir.

Mefruşat Döşemelik eşya.

Mekan İnsanı çevreden belli ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk, ortam.

Melamin Melamin, yapısı itibariyle zor kırılan ve yıllarca kullanılabilen, uzun ömürlü bir malzeme olan kimyasal ve sadece su içinde çözülebilen organik kökenli bir maddedir. Kütlece yüzde 66'sını oluşturan nitrojen sayesinde alev almayı geciktirici ve ısıya dayanıklı bir yapıya sahip melamin, zehirli ve yanıcı bir kimyasal bileşim olan Formaldehid ile birleştirildiğinde suda çözülmeyen, sert ve zor kırılan bir madde haline gelir. Bu reaksiyon sonunda, mutfak tezgahlarının yapıtaşı olan 'melamin reçinesi' ve özellikle temizlik malzemesi olarak kullanılan 'melamin köpük' oluşur. Kimyasal reaksiyondan ortaya çıkan bu iki ürün, mutfak dolap ve tezgahları, ses izolasyon ürünleri, sofra ve mutfak malzemeleri, çeşitli kumaşlar, alev almayı geciktiren kimyasallar, temizlik malzemeleri, yazı tahtaları, yer döşemesi, gübre ve hayvan yemi gibi pek çok malzemenin ya hammaddesi olarak ya da çeşitli maddelerle kimyasal reaksiyonlara sokularak çok daha farklı ürünlerin imal edilmesinde kullanılır.

Membran Geçirimsiz ince örtü, kaplama.

Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi

Meneviş Su yüzünde, maden ve ipekli kumaş gibi şeylerde görülen ince dalgalar. Hare.

Menfez Girecek veya geçecek yer, delik, ağız, açma.

Menteşe Kapıları, gerektiğinde sağa veya sola dönerek açılıp kapanacak biçimde kapı kasasına tutturmaya yarayan metal gereçlerdir.

Menzil Konak yeri.

Merdiven İnsanların yükseklik farkı olan iki nokta arasında inip çıkmasını sağlayan düzenli aralıklarla basamakları bulunan eğik düzlemlere merdiven denir.

Merkezi Isıtma Bir ısıtma merkezinde üretilen ısının, taşıyıcı bir ortam vasıtasıyla ısıtılması istenen mahallere yerleştirilmiş ısıtıcılara gönderilmesi suretiyle gerçekleştirilen ısıtmaya denir. Merkezi ısıtma sistemlerinde ısı üretimi genellikle kazan dairesi adı verilen bir merkezde gerçekleştirilir. Bir kazanda veya sıcak hava üretecinde yanma sonucu ortaya çıkan reaksiyon (tepkime) ısısı suya veya havaya verilir. Isıtıcı akışkan adı verilen su, hava veya herhangi bir akışkan, kazanda üretilen ısıyı taşır. Merkezi ısı üreteci ile ısıtılacak hacim arasında ısıtıcı akışkanı dağıtan ve toplayan bir boru veya kanal sistemi vardır. Bu sistem yardımı ile ısıtılacak hacme getirilen ısıtıcı akışkan, hacim içerisinde uygun yerlere konulmuş ısıtıcı elemanlara (Radyatör, konvektör, fancoil vb.) girer. Bu ısıtıcı elemanlarda ısıtıcı akışkanla merkezden taşınan ısı, oda içerisine yayılır. Böylece bir merkezden üretilen ısı ile çok sayıda bağımsız hacmin ısıtılması gerçekleştirilmiş olur. Genel olarak merkezi ısıtma tesisatını meydana getiren elemanlar şunlardır: Kazanlar (ısı üreteçleri), ısıtıcılar, borular, vanalar ve diğer tesisat elemanlarıdır.

Merkezi Plan Bir merkezin çevresinde, tüm proje ve yapının konstrüksiyonu yerleşmiştir. Mekanın kemerlerle örtülmesi yani taş ve eğri yapılardan yararlanılmasıdır (Conti, 1997:6)

Mermer Masif ve kaplama olarak inşaatta çok kullanılan, yüksek ısı ve basınç altında başkalaşmış, billurlaşmış, renklisi ve damarlısı da bulunan genellikle beyaz, bir çeşit kireç taşı.

Mermerit Mermer tozu ve polyester ana hammaddeleri ile homojen karışımlar elde edip, kalıplara döküldükten sonra reaksiyon ile kuruma sürecinin ardından elde edilen malzemeye Mermerit denir. Mermeritin ana hammaddesi mermer tozu (kalsit) ve polyester olup üretimde ayrıca renk pastaları, ayırıcı ve jelkot gibi ek ajanlar da kullanılmaktadır. Cilalamaya ve parlatmaya gerek yoktur. Yıllar geçse de rengi atmaz ve parlaklığını kaybetmez. Mutfak ve banyo dolaplarına uyumlu renklerde üretilebilmektedir. Granit mermer görünümünde üretilebilir.

Mertek Çatılarda kaplama tahtalarını taşıyan, eğim yönünde latalar.

Mertek Ahşap çatılarda çatı kaplama sistemlerini taşıyan genellikle 40 - 55 cm aralıklarla mahya saçak istikametine dik olarak döşenen en az 5 x10 cm ölçülerindeki ahşap taşıyıcı elemanlardır.

Mesnet Dayanak.

Meşe Gürgengillerden, kerestesi dayanıklı bir ağaç. Sert olduğundan iyi cila tutar.(akmeşe, karameşe, tüylümeşe, mantar meşesi, kızılmeşe)

Metal Doğadaki filizlerinden ergitme yoluyla elde edilen, yüksek ısı ve elektrik iletkenliği olan madde, maden.

Metal Asma Tavan Taşıyıcı profillerle hazırlanan karolaj ile metal plakalardan oluşan asma tavan sistemidir. Tüm sistem demonte olduğundan arkasındaki tesisatın bakımı kolaydır. Serbest oturan (düz ve sarkmalı), gizli taşıyıcılı, kanca ve entegre plakalar ile görünür ve gizli taşıyıcılı sistemlerden oluşur. Çok geniş kullanım seçeneği sunmasının yanı sıra, montaj kolaylığı da sağlar. Aydınlatma, havalandırma, sprinkler vb. tesisat tavana asılarak kolayca uygulanabilir. Özellikleri; yangına karşı dayanıklılık, darbelere aşınmaya dayanıklılık, sökülüp takılabilirlik, silinebilirlik, boyanabilirlik, uzun ömürlülüktür. Nemden etkilenmez.

Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri

İlk Sayfa ... 36 37 [38]39 40 ... Son Sayfa

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü