Çatı sularının uzaklaştırılması için dere, oluk, yağmur iniş borusu, hazne adı verilen genelde metalden veya PVC den üretilen malzemelerin tümünü ifade eder.
Kırmızı, turuncu gibi, eşyaları ya da yüzeyleri yakınlaşıyormuş gibi gösteren renkler.
Bina ile içerisindeki eşyaları ve insanları su, nem, ısı ve sese karşı koruma önlemlerine yalıtım denir.
Bir çatı makasında babanın yüklerini yanlardaki mesnetlere ileten iki eğik basınç çubuğundan her birisidir.
Açıklamalarıyla 1149 Yapı-Dekorasyon Terimi
Yapma ışık kaynaklarından üretilen ışığın, görsel konfor gereksinmelerini karşılamak üzere tasarlanan aydınlatma sistemi olarak tanımlanabilmektedir.
Doğal veya yapay malzemenin insan tarafından atölye, ocak veya fabrikalarda işlenerek üretildiği birim bileşenli yapı malzemelerinin genel adı.
Yapının gerek proje gerek imalat aşamalarında yapılan tüm işlemlerin kontrolünden sorumlu kurum.
Yapıların inşasında kullanılan malzemeler.
Süzgeçlerin giriş ağızlarına takılan yaprak, gibi yağmur sistemini tıkayacak malzemelerin girmesini önleyen ürünlerdir.
Yarı mat boyalara halk arasında "saten boya" denir. Saten boyalar, yüzey hatalarını gizleme özelliklerinden dolayı macun ya da alçı ile düzeltilmiş yüzeylerde dekoratif amaçlı uygulanır. Kaygan bir yapıda olan saten boyalar, tam silinebilme özelliğine sahiptir. Su itme ve buhar geçirgenliği özellikleri sayesinde suyun boya tarafından emilmesine ve lekelerin silinirken boyaya bulaşmasına izin vermez.
Diğer lavabolardan farkı, lavabo altındaki yarım ayaktır. Ayak burada taşıyıcı değil görüntü ve model farklılığı veren bir aksesuardır. Ara musluk ve sifon tamamen görünmez durumdadır. Ebatları ve montaj ölçüleri standartlar doğrultusunda üretici firmanın modellerine göre değişir.
Dikmelerin altına geniş yüzü üzerine yerleştirilen ahşap elemanlardır.
Yapının deprem veya rüzgâr gibi yatay yükler altında, düşey durumundan eğik duruma geçmesi hali arasındaki fark.
Bu sistem, taban alanına döşenmiş bulunan, basınca ve sıcaklığa dayanıklı özel plastik ve bakır boruların taşıdığı ısıyı ortama homojen olarak yayan, düşük sıcaklıkta (30-60°C) bir ısıtma sistemidir.
Çatıların üzerlerinde bitki yetişecek şekilde tasarlanması ile oluşan ekolojik çatı kaplama sistemleridir. Yeşil çatılarda temel katmanlar : ( Yukarıdan aşağıya doğru) Bitkiler, Bitki taşıyıcı tabaka, Drenaj ve filtre tabakası, Mekanik etkilere karşı koruyucu ve nem tutucu tabaka, Su yalıtımı + kök tutucu tabaka, Çatı taşıyıcı yapısı.
Seyrek dokulu (ekstensif) yeşillendirme: Ekstensif yeşillendirme ile hafif çatı bahçeleri elde edilir, Kullanılan malzeme ve yöntemlerle çatıya gelen yük 80-100 kg/m2 civarındadır.
Sık dokulu (intensif) yeşillendirme: İntensif yeşillendirme, çim, yüksek çalı ve bitkiler ve birçok ağaç türünün yetiştirilebilmesi için kullanılır. Çatıya verdiği yük 300-400 kg/m2'den başladığı için taşıyıcı elemanların tasarımı aşamasında yeşil çatı uygulaması mutlaka hesaba katılmalıdır.
Yapıya etkiyen düşey ve yatay yüklerin sadece duvarlar ile taşındığı yapılar.
Çatıda konstrüksiyon üzerinde düz bir zemin elde etmek için en az 11 mm kalınlığında kullanılan yönlendirilmiş ahşap yongalarından üretilmiş levhalardır.
Yapıların belirli katlarında diğer katlarda olduğu gibi dolgu duvarların bulunmadığı kat.
Yapıya etkiyen sabit ve hareketli yüklerin yapıyı oluşturan taşıyıcı elemanlar yardımı ile zemine kadar iletilmesini sağlayan sistem.
Yorgan, döşek gibi büyük eşyaları barındırmak amacıyla yapılan, bu eşyaların günlük kullanımda olmayanların saklandığı geniş dolap.
Diğer Yapı-Dekorasyon Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü